Menu Zavřít

Pokuta za spamy loni vzrostla na 437 tisíc

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil loni za rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení, takzvaných spamů, pravomocné pokuty za celkem 437 tisíc korun.

Předloni uložil pokuty v souhrnné částce 316 tisíc korun. Mírně vzrostl také počet podnětů k vyšetření spamů – vloni jich úřad obdržel 1569, předloni 1503 a v roce 2005 jen 1105 podnětů. Vyplývá to ze statistiky Úřadu pro ochranu osobních údajů.

BRAND24

Nejvyšší pravomocná pokuta loni činila 50 tisíc korun. Dostal ji Marian Heczko za opakované rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení. Už dříve dostal pokutu 30 tisíc korun, stále však zasílá spamy v rozporu se zákonem. „Legislativa nám přitom neumožňuje jiný způsob zjednání nápravy než uložení další sankce,“ řekla Profitu mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Dosud nejvyšší pravomocnou pokutu udělil úřad v roce 2005 společnosti Skarabeus za „velmi rozsáhlé šíření obchodních sdělení“.

Z celkově 1569 obdržených loňských podání jich úřad vyřešil zhruba dvě třetiny. Z toho 115 zamítl jako neoprávněných (nešlo o obchodní sdělení nebo maily pocházely ze zahraničí). Ve třinácti případech se nepodařilo dohledat odesílatele. Takzvané nápravné opatření úřad uložil 466 subjektům, ale jen v 71 případech se jednalo o pokutu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).