Menu Zavřít

Pokrok nejde zastavit

15. 1. 2010
Autor: Euro.cz

S prezidentem Václavem Klausem se shoduji v hodnocení, že rok 2009 nebyl právě zdařilý. Pádem vlády jsme se nechali zavést do vleklé politické krize. Otázkou samozřejmě zůstává, kdo všechno se o to zasloužil.

Ze stávající krize teď musíme najít cestu ven. Doufejme, že k tomu přispějí i volby do obou komor parlamentu a obecních zastupitelstev, které nás v novém roce čekají. Mluví-li prezident o tom, že je žádoucí silná a akceschopná vláda, je to však stejné, jako když si přejeme býti zdraví a bohatí, nikoliv nemocní a nuzní. Míní-li tím velkou koalici, znamenalo by to stagnaci namísto nutných reforem a změn v naší republice. Zkušenosti z období takzvané opoziční smlouvy jsou svými výsledky velkým varováním. Velká koalice se osvědčuje jen výjimečně, a to pouze za předpokladu, že se obě strany v zásadách a cílech vládnutí shodnou.

Shoduji se s prezidentem Klausem také v tom, že v životě jde naštěstí i o jiné věci než o politiku a ekonomiku a je třeba klást důraz i na tradiční hodnoty, jako jsou fungující rodina, pevné mezigenerační vztahy a vzájemná tolerance. Právě proto však nemohu podpořit jeho apel na sobeckost, který jsem v projevu vysledoval. Stejně jako dlužíme minulým generacím za mnohé, co pro nás vybudovaly, dlužíme i našim dětem a vnukům. Každý je součástí řetězce a nežije svůj život jen sám pro sebe.

BRAND24

Ano, je pravda, že máme v první řadě pomáhat tam, kam dohlédneme, ale stejně sobecké a omezené by bylo popírat nutnost rozvojové pomoci dále od našich hranic. Česká republika má v současnosti již několik vysoce profesionálních a ve světě uznávaných neziskových organizací a nadací, jejichž další fungování a činnost v zahraničí jsou nanejvýš nutné. Nezapomínejme na ně, prosím, a to ani v dobách ekonomické krize.

V projevu prezidenta republiky mě zaujala i pasáž o „těch“, kdo se snaží zastavit společenský pokrok. Rád bych věděl, koho má prezident Klaus na mysli a co vlastně je společenský pokrok. Změnu společnosti přece nelze nikterak zastavit, společnost se vždy nějak měnila a měnit se nadále bude. A tyto změny podle mého názoru v demokratickém světě, v němž žijeme, nikterak zastavit nelze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).