Menu Zavřít

Pokračující trend: Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta

8. 10. 2018
Autor: Archiv MF

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. Bez práce bylo 224 tisíc lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316 tisíc. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj očekávali. Loni v září byla míra nezaměstnanosti 3,8 procenta.

V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona,“ uvedl úřad práce.

Zájem ze strany firem je podle generální ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích. „V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout, nebo stagnovat,“ dodala.

Nejnižší, 1,9 procenta, je míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, v Jihočeském a Plzeňském kraji pak činí dvě procenta a v Praze 2,1 procenta. Naopak nejvyšší, 4,6 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,5 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v krajích Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.


Přečtěte si komentář o vývoji ekonomiky: Sýčkování na prosluněné stráni

 Páral


Mezi okresy je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,1 procenta. V Jindřichově Hradci a v Praze-východ je to 1,3 procenta a na Prachaticku 1,4 procenta. Na opačném konci tabulky je okres Karviná s mírou nezaměstnanosti sedm procent. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 27 regionů.

BRAND24

V září evidoval úřad práce 316 132 volných pracovních míst, což je o 2908 více než v srpnu a o 110 051 více než před rokem. Nejvíce volných pracovních míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze, a to 61 690. Nejméně je to v Karlovarském kraji, zhruba 8500.

Dále čtěte:

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Bude dobře. Letos skoro na beton

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).