Menu Zavřít

Pojišťovák, který se tomu podíval na zoubek

6. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Podnikatel Lukáš Hinterbuchner toho už v životě stihnul i přes své mládí hodně.

Podnikatel Lukáš Hinterbuchner toho už v životě stihnul i přes své mládí hodně. Úspěšně podniká v pojišťovnictví a právním poradenství. A nyní přistoupil ke smělému projektu – chce zprovoznit polikliniku, která bude poskytovat ucelený zdravotnický servis na ryze soukromé bázi. To je v Česku zatím pořádný oříšek.

Podnikatel Lukáš Hinterbuchner pochází z rodiny, kde je kdekterý příbuzný lékařem. Přestože sám se dal na podnikatelskou dráhu, rodové stigma se nakonec stejně projevilo. Spolu se svým otcem, který je neurologem, založil Hinterbuchner zdravotnickou kliniku International Clinic of Prague. Ta má smělý cíl – být jedním z prvních zdravotnických center, které v Česku pacientovi nabídnou zdravotnickou péči v celé šíři od stomatologie až třeba po pediatrii.

Na začátku měli sotva na poplatek za vedení účtu

Dnes teprve pětadvacetiletý Lukáš Hinterbuchner vydělal potřebný kapitál v pojišťovnictví. Do tohoto byznysu vstoupil před pěti lety. „Rád vzpomínám na své začátky a na jejich tragikomičnost, kdy jsem byl úplně bez prostředků. Můj společník tehdy posílal ze svého účtu několik stokorun na náš účet firemní, aby tam bylo vždy aspoň na pravidelný měsíční poplatek. Na moji otázku, proč tam nepošle peníze alespoň na dva měsíce dopředu, aby na to nemusel myslet, mi odvětil, že by to rád udělal, ale že víc peněz prostě nemá,“ vzpomíná Hinterbuchner, který podniká také v právním poradenství.

Oblast pojišťovnictví je podle něj snad nejtvrdším odvětvím byznysu. Ale podařilo se mu prosadit se a vydělat kapitál, který mohl zhruba před rokem vložit právě do rozjezdu soukromé zdravotnické kliniky v centru Prahy. „Mohli jsme se díky tomu zatím obejít bez úvěru. Rozjezd kliniky dosud financuji z vlastních zdrojů. Byly to řádově desítky milionů korun,“ uvádí podnikatel.

Milosrdná laserová vrtačka

V první fázi se klinika zaměřila na stomatologii. Právě služby v oblasti péče o chrup se soukromníkům v českém zdravotnictví zatím daří nejlépe. „Do názvu společnosti jsme ale záměrně nedali slovo »dental«. Od začátku jsme totiž zamýšleli vybudovat kliniku s komplexními službami, zubařina byla jen začátek. Budeme nyní přidávat další obory. Chceme mít na klinice praktické lékařství, pediatrii, gynekologii, internu, rehabilitaci, oční oddělení a ORL,“ vysvětluje Hinterbuchner. Soukromých klinik zaměřených na jeden obor je v Česku podle něj již nemálo, chybějí ale soukromá zařízení s takto komplexním záběrem.

To konstatuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Soukromé kliniky u nás vznikají hlavně v oblasti stomatologie či plastické chirurgie. Nutno také zdůraznit, že je zde mnoho privátních lékařských ambulancí, v tomto ohledu patříme naopak dokonce mezi »nejprivátnější« státy v Evropě,“ zdůrazňuje Kubek. „U soukromé polikliniky s širokým záběrem ale vyvstává otázka, proč by si měl pacient platit ze svých peněz službu, kterou mu ve státním zařízení uhradí pojišťovna,“ podotýká prezident lékařské komory.

Podle Lukáše Hinterbuchnera by mohl klienty přilákat lepší servis, kdy pacient je opravdu zákazníkem. „V běžné ambulanci se dlouho čeká. My máme krátké čekací lhůty a pacient ví, co očekávat – sestavíme pro každého plán, ve kterém je jasně řečeno, kdy ho jaký úkon čeká a s jakými náklady má zhruba počítat,“ vysvětluje Hinterbuchner. Vedle lepšího servisu chce ústav konkurovat státním poliklinikám i kvalitou samotné zdravotnické péče. Projevilo se to už při zařizování podniku zubařskou technikou. Místo klasické obávané zubní vrtačky tak prostor dostaly zubařské sety, které provádějí zásahy laserem. Ke každému náleží i intraorální kamera a velký LCD monitor, na kterém je vidět vnitřek ústní dutiny. Za zmínku stojí i to, že laserové zařízení nevydává onen charakteristický zvuk mechanické vrtačky, který už sám o sobě straší nejednoho pacienta.

Právě šetrné a méně bolestivé ošetření laserem přilákalo na kliniku první vlnu klientů. Myšlenka je jasná – do máločeho jsou lidé ochotni investovat více, než do šetrné zubní péče. Hinterbuchner věří, že takto získaní klienti by mohli začít využívat i dalších zdravotnických služeb, které budou postupně do polikliniky přibývat.

Kde lékař léčí

Tolik ke klientům. Ale jak to při podnikání ve zdravotnictví vypadá ve vztahu ke druhé straně mince, tedy k zaměstnancům? Schopné lidi je prý – jako už skoro v každém oboru v Česku – těžké najít. Například právě zubařů je akutní nedostatek. Na druhou stranu prý není až tak těžké „přetáhnout“ lidi ze státních zdravotnických zařízení. „Zaměstnanci tam nejsou příliš dobře placeni, takže jim snadno můžeme nabídnout lepší platy. Lákají je ale i další věci. To, že budou moci pracovat se špičkovou technikou. A také to, že u nás lékař léčí. Naprostou většinu byrokracie zastanou naše administrativní pracovnice, takže lékař se může koncentrovat na medicínu,“ říká Hinterbuchner. Firma má zatím tři stálé stomatology, čtyři specialisty na anesteziologii a další související disciplíny. Tým doplňují čtyři dentální asistentky a několik pracovníků v administrativě. Jak budou ale do kliniky přibývat další oddělení, má se zvyšovat i počet zaměstnanců.

Podobný růst ostatně čeká kliniku i co do prostoru. Sídlí domě v centru Prahy, kde dosud zabírá dvě patra. Vizí Lukáše Hinterbuchnera je ale to, že klinika postupně zaplní celý dům a bude fungovat jako spádové středisko pro korporátní klientelu z okolí.

Knihu má i ve jméně

BRAND24

Na českém podnikatelském prostředí vadí Hinterbuchnerovi především těžkopádná vymahatelnost práva. A samozřejmě také nadbytečná byrokracie, na kterou poukazuje klasickým příkladem. „Zákon nám nařizuje vést kartotéku i v papírové podobě, přestože to už dnes není moc efektivní. Nicméně, abychom zákonu vyhověli, vedeme ji tedy duplicitně. Pro praktické účely samozřejmě používáme kartotéku v elektronické podobě.“

A co dělá mladý podnikatel, pokud zrovna neobstarává některou ze svých obchodních aktivit? Času prý mu moc nezbývá, ale pokud ano, stráví ho rád v posilovně, na squashi nebo s dobrou knihou. Má také jeden méně tradiční koníček, kterým je zpěv. Hodně času tráví na cestách v autě, u nějž klade důraz na bezpečnost. Nyní jezdí volvem. Vedle podnikání stačí ještě studovat, momentálně finišuje na Bankovním institutu obor pojišťovnictví. „Ke studiu jako bych byl určen – mám ty knihy už tak nějak vepsány ve jméně,“ směje se podnikatel v narážce na německý kořen svého příjmení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).