Menu Zavřít

Pojistné z dohod o pracovní činnosti

10. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Jakým způsobem se v roce 2005 platí pojistné na zdravotní pojištění u zaměstnanců, pracujících na dohodu o pracovní činnosti? Obecně platí, že příjmy zúčtované zaměstnanci na základě dohody o pracovní činnosti podléhají povinnosti placení pojistného na zdravotní pojištění.

Jakým způsobem se v roce 2005 platí pojistné na zdravotní pojištění u zaměstnanců, pracujících na dohodu o pracovní činnosti?

BRAND24

Obecně platí, že příjmy zúčtované zaměstnanci na základě dohody o pracovní činnosti podléhají povinnosti placení pojistného na zdravotní pojištění. V návaznosti na výši dosaženého příjmu se však pojistné platí následovně: 1) N edosáhne-li hrubý příjem částky 400 korun, posuzuje se tento jako příležitostné zaměstnání, ze kterého nevzniká povinnost placení pojistného na zdravotní pojištění. 2) P okud je hrubý příjem zúčtován v rozpětí 400 až 7185 korun, postupuje se při placení pojistného následujícím způsobem: a) Je-li tento zaměstnanec současně zaměstnán u jiného zaměstnavatele, který za něj odvádí pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu 7185 korun, nebo pokud je zaměstnanec současně osobou samostatně výdělečně činnou a hradí zálohy na pojistné alespoň v minimální zákonné výši, odvádí se (u dohody o pracovní činnosti) pojistné ve výši 13,5 procenta ze skutečně dosaženého příjmu bez ohledu na minimální vyměřovací základ. b) Je-li tento příjem jediným příjmem zaměstnance, na kterého se vztahuje ustanovení o povinnosti odvodu pojistného alespoň z minimálního vyměřovacího základu, provádí zaměstnavatel dopočet do minimálního vyměřovacího základu tak, aby byl v příslušném měsíci zabezpečen odvod pojistného alespoň v minimální zákonné výši 7185 korun. Musí jít o zaměstnance, který vedle této dohody nepodniká nebo není u zdravotní pojišťovny zařazen v kategorii osob, za které platí pojistné stát. 3) Přesáhne-li příjem vyplacený podle dohody o pracovní činnosti minimální vyměřovací základ (7185 korun), odvede se pojistné ve výši 13,5 procent z této částky. N aopak z dohod o provedení práce se pojistné neplatí. Odlišně se rovněž postupuje při zaměstnávání osob, na které se nevztahuje ustanovení o povinnosti odvodu z minimálního vyměřovacího základu (tj. minimální mzdy). O tom, jak se zvýšení minimální mzdy k 1. lednu 2005 projeví na odvodech zdravotního pojištění, jsme podrobně psali v Profitu č. 52-53/2004.

Antonín Daněk, Jiří Glet, právníci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).