Menu Zavřít

Pojistné loni překročilo hranici 100 miliard korun

15. 3. 2004
Autor: Euro.cz

PŘEDEPSANÉ POJISTNÉ V ČESKÉ REPUBLICE LONI POPRVÉ PŘEKROČILO HRANICI STO MILIARD KORUN - DOSÁHLO HODNOTY 104,8 MLD. KČ. Z ÚDAJŮ ČESKÉ ASOCIACE POJIŠŤOVEN (ČAP), JEJÍŽ ČLENOVÉ REPREZENTUJÍ 99 % ČESKÉHO POJISTNÉHO TRHU, ROVNĚŽ VYPLÝVÁ, ŽE PODOBNĚ JAKO V MINULÝCH LETECH SE ZVÝŠIL ZÁJEM O ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.

Daňové výhody na životní pojistky mohou využívat i zaměstnavatelé

Vývoj pojistného trhu v posledním roce před vstupem do EU je charakteristický právě vzestupem zájmu o životní pojistky všech druhů - loni za ně občané ČR utratili 41,1 mld. Kč, což představovalo v porovnání s rokem 2000 nárůst o více než 20 %. Podíl těchto pojistek na celém trhu tak dosáhl takřka 40 %. V tomto ohledu stále zaostáváme za situací ve státech Evropské unie, tam jen tento ukazatel obvykle vyšší než 50 %. Směřování k unijním standardům je ale zřetelné - před deseti lety životní pojištění představovalo ani ne čtvrtinu trhu (tehdy se na pojistném celkem vybralo 23,3 mld. Kč, tedy 4x méně než v loňském roce). Podle představitelů ČAP má na růst zájmu o životní pojistky vliv rovněž podpora ze strany státu v podobě daňových úlev - při splnění některých předpokladů z hlediska výše a délky pojistky mohou nyní fyzické osoby jako odečitatelnou položku pro daň z příjmů uplatnit náklady na životní pojistné až do výše 12 000 Kč ročně. Daňových výhod může využívat i firemní sféra - příspěvek na životní pojistné pro pracovníka do výše 8000 Kč ročně mohou zahrnout do svých nákladů - „náhrada“ části mzdy touto cestou je proto výhodná. Podle některých průzkumů tento benefit u nás poskytuje už 51 % společností. Jsou to především firmy se zahraniční majetkovou účastí, které do ČR přinášejí zvyklosti a postupy z mateřských zemí. Daňových výhod začínají využívat i středně velké firmy, kde je vlastnictví a management koncentrován v jedné osobě. Příspěvky na životní pojištění poskytují svým pracovníkům istátní organizace a instituce, v těchto případech jde zejména o výsledek tlaku odborových organizací. Všeobecně se očekává, že dalším impulzem vyšší poptávky po životních pojistkách bude reforma důchodového systému. Vzhledem k aktuálnímu demografickému vývoji bude totiž nepochybně směřovat k posilování doplňkových systémů jako je právě životní pojištění.

BRAND24

Největší pojišťovny (rok 2003, podle předepsaného pojistného v mld. Kč) |Pojišťovna |Pojistné celkem |Neživotní pojištění |Životní pojištění  |

Česká pojišťovna  37,6 23,4 14,2 
Kooperativa 20,0 15,5  4,5 
Allianz  8,7 7,3 1,4
Pojišťovna České spořitelny6,9 3,1 3,8
ČSOB Pojišťovna 6,02,8 3,2 

Pramen: ČAP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).