Menu Zavřít

Pojistka na zadní vrátka

19. 10. 2009
Autor: profit

Růst objemu předepsanéhopojistného se v segmentu životního pojištění v prvním pololetí letošního roku zpomalil. Přesto pojišťovny považují český pojistný trh za velice stabilní.

Autor: Luděk Vycpálek

Z čísel, která uveřejnila Česká asociace pojišťoven (ČAP) k 30. červnu, vyplývá, že zatímco u jednorázových investic došlo ke snížení obchodní produkce, předepsané pojistné u běžně placených pojistek vzrostlo o nezanedbatelných osm procent. Nejistý ekonomický vývoj je jedním z důvodů, proč bychom měli na budoucnost myslet o to intenzivněji a snažit se dostatečně zabezpečit sebe i své blízké. Většina lidí se nyní, co se investic týče, chová obezřetněji, určitá část aktuální situaci naopak vnímá jako příhodnou pro mimořádné vklady, například druhu investičního životního pojištění.

Pojištění pokryje řadu rizik**

Právě v současné době není moudré šetřit na pojištění základních rizik, mezi něž patří smrt, trvalé následky úrazu, invalidita nebo závažné onemocnění. Výše přiznaného pojistného dokazuje, že si lidé tuto skutečnost uvědomují, a podíl těch, kteří mají uzavřeno životní pojištění, je v Česku vcelku vysoký. Ve srovnání s USA nebo ostatními zeměmi Evropy však Češi ukládají poměrně nízké částky. Vyšší částky než u nás mají nastaveny už i Poláci, Maďaři nebo Slováci, přestože v těchto zemích na jednoho obyvatele připadá menší HDP než v České republice.

Životní pojištění je dlouhodobý produkt, a aby klient dosáhl vyššího zhodnocení vložených finančních prostředků, obecně se doporučuje počítat s dobou trvání minimálně 10 let. Za optimální a pojišťovnami doporučovanou pojistnou částku pro případ smrti nebo dožití se považuje minimálně pětinásobek ročního příjmu pojištěné osoby. Z uvedeného ročního příjmu zkušený poradce doporučí, jakou částku by měl klient ukládat, aby pokryl rizika a mohl si zachovat životní standardy, na něž je zvyklý. Tento násobek vychází z lokálních statistik i ze srovnání se zahraničím a odpovídá částce, která by měla pokrýt finanční potřeby blízkých v nejbližším období po pojistné události, než se dotyční finančně opět dokážou postavit na vlastní nohy.

Jistota s vysokým zhodnocením peněz

BRAND24

A jaká je u pojistných produktů garance vložených prostředků? U kapitálového pojištění můžete využít garanci 2,4 procenta minimálního zhodnocení, které se nemění po celou dobu trvání smlouvy, nebo zvolíte investiční životní pojištění, kde odpovědnost za míru rizika přebíráte sami. V současné době již lze zvolit i garantované podílové fondy. Jen od nich nemůžete očekávat takové zhodnocení jako u dynamických fondů – i tento aspekt představuje přidanou hodnotu životního pojištění. Zatímco u produktů ostatních finančních subjektů dochází k úpravám úroků během sjednané doby, pojišťovny vám fixně ošetří základní možná rizika a v rámci kapitálové nebo investiční složky vám pomohou vaše prostředky efektivně zhodnotit.

U všech typů životního pojištění včetně investičního může pojištěný využít maximální daňový odpočet 12 tisíc korun ročně, pokud je sám pojistníkem. I přesto, že je v České republice sjednáno řádově několik milionů pojistek životního pojištění, možnost tohoto odpočtu překvapivě mnoho klientů nevyužívá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).