Menu Zavřít

Podzimní horečka hypotečních listů

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Bankovní trh

Banky zaplavují tuzemský trh hypotečními zástavními listy. Podle nejnovějších údajů České národní banky (ČNB) jich už letos upsaly za 38 miliard korun. Oproti loňsku jde o osmdesátiprocentní nárůst. A to ještě v bankovní statistice nejsou zahrnuta listopadová a prosincová data. Ta by přitom měla se statistikou významně zahýbat. Například Česká spořitelna (ČS) totiž vydala jen v listopadu čtyři emise hypotečních listů za pět miliard a minulý týden přidala i další za tři miliardy.
Důvody těchto aktivit jsou zřejmé. Banky spěchají, protože od příštího roku už nebudou hypoteční dluhopisy pro investory tak atraktivní jako nyní, kdy jsou jejich výnosy osvobozeny od daně z příjmů. Od prvního ledna budou muset investoři platit patnáctiprocentní daň z úroků, které jim jejich investice do hypotečních listů vynášely. Nové zdanění sice učiní dluhopisy méně atraktivní, na druhé straně ale státní kase přinese stovky milionů korun. Tuzemské bankovní domy začaly chrlit dluhopisy v září - téměř okamžitě poté, kdy se v srpnu rozhodlo o zrušení státní podpory hypotečních dluhopisů v podobě nulového zdanění úrokového výnosu.
Nejpilnější Česká spořitelna - před druhou Hypoteční a třetí Komerční bankou - vydala od září do listopadu šest emisí za osm miliard korun. Celkově pak letos do konce listopadu Česká spořitelna emitovala hypoteční zástavní listy za 13,65 miliard korun. „V porovnání se stejným datem loňského roku jde o nárůst 40 procent,“ uvedla Pavla Plachá z odboru komunikace ČS. Rekordní hodnoty z roku 2005, kdy hypoteční zástavní listy dosáhly na 64 miliard korun, se ale letos trh nedočká. „Tehdy se zvýšily emise z důvodu nárůstu hypotečních úvěrů a tím i krycího bloku,“ vysvětlila Plachá.

BRAND24

Tabulka:
Miliardový nárůst
Jak se v ČR vydávaly hypoteční zástavní listy (v miliardách Kč)
2002 16
2003 19,2
2004 18,9
2005 64,1
2006 20,9
2007 37,8*
Pramen: ČNB
* údaj k 31. 10. 2007

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).