Menu Zavřít

Podražily o více než pětinu

24. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Stavební pozemky

Vhodné stavební plochy téměř nejsou k sehnání, a tak ceny parcel stoupají stále výše. Meziroční nárůst cen se vyšplhal na 22 procent. Z analýzy společnosti AAAINDUSTRY.CZ vyplývá, že takzvaných staveb na zelené louce ubývá. Firmy jsou nuceny kupovat staré zastavěné plochy a budovy demolovat. Lukrativní jsou také pozemky kolem obchodních zón, které se rozšiřují. Supermarkety vznikají i v menších městech, takže poptávka po pozemcích roste i tam.
„Co se týče poptávky po pozemcích pro výstavbu komerčních a obchodních center, je stále těžší je zajistit. Ploch určených územním plánem k tomuto účelu je velmi málo, jestli vůbec jsou, a stavby na zelené louce už v podstatě nevznikají. A pokud ano, tak pouze velmi ojediněle, například na pozemcích, které by ještě před dvěma třemi lety nechali investoři bez povšimnutí,“ tvrdí Břetislav Cieslar, ředitel pro strategii a rozvoj společnosti AAAINDUSTRY.CZ.
Poptávka investorů se stále více soustřeďuje na nákup starých továrních hal nebo areálů. Jako příklad lze uvést stavbu Kauflandu v Bohumíně v areálu společnosti Benzina. Tam investor po změně územního plánu sanoval území znečištěné ropnými látkami a na tomto místě postaví komerční centrum.

BRAND24

Popisek: Parcel je nedostatek. Developeři se potýkají s nedostatkem stavebních pozemků, navíc se jejich ceny meziročně zvedly o 22 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).