Menu Zavřít

Podpora vývozu bude jednotná

21. 2. 2005
Autor: Euro.cz

EXPORT Činnost českých zastupitelských úřadů a vládních agentur na podporu exportu a investic CzechTrade a CzechInvest se má sjednotit. V patnácti zemích se tak stane už od letošního dubna. Sjednocení činností zastupitelských úřadů a vládních agentur paří mezi hlavní priority ministerstva průmyslu a obchodu k podpoře českého exportu.

EXPORT Činnost českých zastupitelských úřadů a vládních agentur na podporu exportu a investic CzechTrade a CzechInvest se má sjednotit. V patnácti zemích se tak stane už od letošního dubna. Sjednocení činností zastupitelských úřadů a vládních agentur paří mezi hlavní priority ministerstva průmyslu a obchodu k podpoře českého exportu. Lepší služby v zahraničí by čeští exportéři mohli dostat už od jara letošního roku. V dubnu se totiž má rozběhnout nový systém řízení služeb v patnácti vybraných pilotních zastupitelských úřadech. Nový materiál, který se zabývá koordinací postupů hájení českých ekonomických zájmů v zahraničí, představil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa minulý týden na zámku Štiřín, kde se konala mezinárodní konference „Exportéři EU: výzvy a příležitosti“. Podstatou nového projektu je právě užší spolupráce mezi zastupitelstvími a tamními zastoupeními agentur CzechTrade a CzechInvest. „Systém přinese jeden tým, který nabídne společné služby. Ty budou mít měřitelné efekty, vycházející z odsouhlasených plánů činnosti zastupitelských úřadů. Výsledkem bude více služeb, jejich větší provázanost a pravidelné vyhodnocování spokojenosti od podniků, které služby státu využily,“ říká ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. PILOTNÍ PATNÁCTKA Pilotní projekty poběží na patnácti zastupitelstvích - na Slovensku, Polsku, Srbsku a Černé Hoře, Nizozemsku, Švédsku, Velké Británii, Francii, Španělsku, Rusku, z mimoevropských zemí pak v Egyptě, Jihoafrické republice, USA, Argentině, Indii a Číně. Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že spolu s ministerstvem zahraničí spustí projekt během dvou měsíců. „Od dubna by mohl pilotní provoz začít s tím, že poběží do listopadu a během prosince jeho průběh vyhodnotíme. Očekáváme, že nový systém řízení umožní hodnotit efektivnost poskytovaných služeb, výkonnost a přínosy jednotlivých pracovníků zabývajících se ekonomickou problematikou,“ dodává náměstek Tlapa. MÉNĚ DIPLOMACIE, VÍCE PRÁCE

Jako velmi potřebný a důležitý hodnotí výše uvedené sjednocení Hospodářská komora České republiky. Podle jejího prezidenta Jaromíra Drábka je nutné naplňovat především dva základní cíle. „Jednak je potřeba úzce koordinovat aktivity obchodněekonomických úseků zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří vládní agentury CzechTrade. Zároveň je potřeba zajistit, aby tyto úseky věcně naplňovaly své poslání. Jinými slovy, potřebujeme méně diplomacie a více práce,“ říká Drábek. Druhým cílem by podle něho měla být koordinace postupů samotných ministerstev a státních agentur, jako je CzechTrade, CzechInvest, Česká centra, CzechTourism a podobně.

Užší spolupráci vítá i agentura CzechInvest, která má v zahraničí osm zastoupení. „Podporujeme ji všude tam, kde o ni česká zastoupení projeví zájem a kde lze nalézt společné zájmy,“ řekla Profitu její mluvčí Jana Víšková.

REZERVY V BRUSELU

Zvláštní kapitolou aktivit v zahraničí tvoří podle Drábka naše působení v Bruselu. „Zatímco obchodněekonomické úseky v ostatních zemích mají na starosti výhradně ekonomické záležitosti, zastoupení v Bruselu by se mělo soustředit především na společný lobbing, hájení zájmů našich podnikatelských subjektů zejména při tvorbě evropské legislativy,“ vysvětluje Drábek.

Podle prezidenta Hospodářské komory právě v této oblasti panují značné rezervy. Stálé zastoupení České republiky v Evropské unii českým podnikatelům příliš nepomáhá. „Se zastupováním ekonomických zájmů prostřednictvím stálého zastoupení v Bruselu jsem opravdu velmi nespokojen. Způsob práce je zde pořád velmi těžkopádný, úřednický,“ konstatuje Drábek. Zastoupení osobně navštívil před několika málo dny a viděl prý zřejmý nezájem o názory podnikatelské sféry, žádnou výraznou aktivitu. „S podobným názorem jsem se setkal i u dalších kolegů, kteří ve své práci do kontaktu se zastoupením přijdou,“ dodává..

Tento stav je podle Drábka také jedním z důvodů, proč komora vnímá sjednocení prosazování českých ekonomických zájmů v zahraničí jako velmi podstatné. Koordinace aktivit by se měla týkat všech instancí, které k hájení našich zájmů mohou přispět jakýmkoli způsobem. „Netýká se pouze obchodních radů či jednotlivých ambasád, ale zejména institucí Evropské unie,“ uzavírá Drábek.

STRATEGIE PRO RUSKO I DALŠÍ ZEMĚ

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zároveň zpracovat obchodní strategie pro prosazování našich obchodních a ekonomických zájmů v klíčových zemích. Podle ministra Urbana jde o druhý důležitý bod podpory českého exportu.

Již v lednu přijala vláda strategii týkající se Číny, nyní ministerstvo dokončuje strategie pro Rusko. „Materiál chceme schválit do konce února, poté jej předložíme vládě. Měl by vyjasnit hlavní oblasti podpory státu a definovat klíčové regiony Ruska, které jsou zajímavé pro české podniky,“ řekl Urbanův náměstek Martin Tlapa. Naše firmy by tam podle něj mohly uspět například v oblasti modernizace strojírenských podniků. Jejich šance se zvýší, pokud dokážou v Rusku založit společné podniky nebo spojí své síly ve vývozních aliancích. „Na tamním trhu mají šanci především ti exportéři, kteří jsou kapitálově i kapacitně silnější,“ uvádí Tlapa.

V letošním roce připraví ministerstvo obdobné materiály pro Evropskou unii, Indii, vybrané země Latinské Ameriky a arabské státy. Cílem těchto strategií je určit a zmapovat klíčové růstové příležitosti, sjednotit postupy v jednotlivých zemích. * Na článku spolupracovala Hospodářská komora ČR

BRAND24

EXPORT ROSTE

Loňské výsledky českého zahraničního obchodu jsou nejlepší v novodobé historii země. Přebytek naší obchodní bilance se čtyřiadvaceti členskými státy Evropské unie vyšplhal na 219 miliard korun. Přitom například ještě v roce 1996 měla Česká republika s tou samou skupinou zemí pasivní bilanci přesahující 91 miliardu korun. V dynamice růstu jsme předstihli většinu zemí Unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).