Menu Zavřít

Podpora drobnému podnikání

8. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Manifest znalostní společnosti 2004

Hlavní forma státní pomoci malým podnikům a živnostníkům je zdánlivě velmi jednoduchá, zatím se však na ni marně čeká. Spočívá v odstranění překážek. Podle studie Světové banky se Česká republika umístila na 107. příčce ze 132 zemí co do času, který je zapotřebí k založení firmy. V hodnocení doby, za kterou se dá podnik zlikvidovat, byla Česká republika dokonce čtvrtou nejpomalejší zemí na světě. V Austrálii stačí k registraci firmy dvě úřední operace a trvá to dva dny, v Dánsku proběhne registrace za čtyři dny, v Pákistánu se díky elektronickému systému zrychlila doba registrace z 53 na 22 dní. V České republice je k založení společnosti s ručením omezeným třeba deseti úředních operací a trvá to téměř 90 dní. Likvidace firmy pak trvá v průměru 9,2 roku. Takový stav tvrdě zvýhodňuje velké podniky proti malým. Ty si mohou úřední bitvy dovolit, zaplatí si na to specialisty. Živnostník nemůže zároveň vydělávat a stát frontu na úřadě. Zjednodušení byrokracie, postupná proměna státu na poskytovatele služeb a masivní rozvoj e-governmentu – to jsou jediná možná řešení. Lze je realizovat jedině tehdy, začne-li stát účinně plnit svou roli (1) popsanou výše.
Stát nemá a nesmí nikoho zvýhodňovat: ani jednu firmu proti druhé, ani jedno odvětví vůči jinému. Pokud má však možnost posílit národní ekonomiku jako celek, pak by to rozhodně udělat měl. Podpora hi-tech naznačenými způsoby je posílením celku – ne na úkor jiných ekonomických subjektů, ale na úkor jiných možností rozvoje.

BRAND24

Návrhy konkrétních kroků

Nikdo rozumný dnes nehlásá změnu základních ekonomických zákonitostí. Revoluce se nekoná, a je to dobře. Stejně tak je ale nesmysl tvrdit, že se svět nemění. Digitální technologie vzrůstajícím tempem ničí a přetvářejí celé průmyslové obory a dávají vzniknout jiným, snižují výdělky v Americe a zvyšují v Indii, dávají českým studentům možnost spoluzaložit firmu v Americe a stát se dolarovým milionářem ještě během studia. Nic z toho před pár lety neexistovalo. Znalostní ekonomika se nakonec prosadí ve všech oborech a po celém světě. Nedojde k tomu však – a to je jádro věci – všude stejnou měrou ani stejnou rychlostí. V rámci globální hospodářské soutěže budou noví vítězové a noví poražení. Co dělat, aby Česká republika obstála co nejlépe? SPIS má konkrétní návrhy, o kterých bude diskutovat na sérii klubových večerů pořádaných v průběhu příštího roku.

Plný text dokumentu najdete na www.spis.cz., kde najdete také diskusní fórum. SPIS ocení jakékoli náměty a připomínky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).