Menu Zavřít

Podpora dodavatelů se rozšíří na další firmy

4. 11. 2002
Autor: Euro.cz

CzechInvest připravil další fázi programu zaměřenou na vyšší konkurenceschopnost Malé a středně velké firmy, které nechtějí konkurovat pouze cenou, ale také kvalitou a spolehlivostí, mohou využít program rozvoje dodavatelů pro nadnárodní společnosti.

CzechInvest připravil další fázi programu zaměřenou na vyšší konkurenceschopnost

Malé a středně velké firmy, které nechtějí konkurovat pouze cenou, ale také kvalitou a spolehlivostí, mohou využít program rozvoje dodavatelů pro nadnárodní společnosti.

Agentura ministerstva průmyslu a obchodu pro podporu přímých zahraničních investic CzechInvest připravila pro české výrobce z řad dodavatelů leteckého automobilového a farmaceutického průmyslu, biotechnologií a lékařských zařízení dvouletý program rozvoje. Ten zahájí v příštím roce. Jde o druhou fázi tak zvaného rozvoje dodavatelů. Pilotní fáze programu na podporu subdodavatelů skončila letos v létě a týkala se dodavatelů v sektoru elektrotechnika a elektronika.

Program pro malé a střední firmy

Úvahy ministerstva i CzechInvestu jsou celkem jednoduché. Dobrá dodavatelská základna je přirozeně pobídkou pro investice nadnárodních společností do České republiky. Ty zase napomohou růstu české ekonomiky a povedou k vytvoření nových pracovních míst a růstu hrubého domácího produktu. Program rozvoje dodavatelů se soustředí na tuzemské firmy, které mají zájem stát se dodavateli světové třídy. Jde v první řadě o podniky, které se nechtějí od konkurence lišit pouze výhodnější cenou, ale hlavně kvalitou, spolehlivostí a snahou stát se partnerskou organizací úspěšnou na globálních trzích. A k tomu samozřejmě reference v podobě dodávek pro velké nadnárodní hráče mohou napomoci. Programu se mohou zúčastnit společnosti, které vyhovují definici malých a středních podniků. To znamená, že zaměstnávají padesát až 250 lidí, tržby měly za poslední účetní období minimálně šedesát milionů a nejvýše 1,5 miliardy korun. Aktiva nemají přesáhnout 900 milionů korun. Cizinci nesmějí držet v dané firmě více než 25 procent hlasovacích práv. Dalšími požadavky jsou například vyrovnané závazky vůči státu a finanční stabilita.

Konkurenceschopnost přinese další obchody

Program svým účastníkům nabízí bezplatné přezkoumání podnikatelské činnosti založené na evropských standardech a metodikách s cílem určit oblasti zlepšení a navrhnout konkrétní kroky pro rozvoj dodavatelských schopností. Dále umožní tuzemským dodavatelům srovnání se světovými výkonnostními standardy. Protože požadavky nadnárodních společností jsou často vyšší, než je v české kotlině zvykem, mohou firmy v rámci programu získat i praktické vodítko a podporu při zlepšování vlastních výkonnostních standardů. To jim pak umožní plnit požadavky zahraničních firem a dostávat se k dalším zakázkám. Program vznikl v těsné spolupráci s nadnárodními společnostmi a metodika hodnocení se zakládá na všech kritériích používaných právě těmito firmami při schvalování dodavatelů. Využívá také zkušeností úspěšných programů rozvoje dodavatelů realizovaných v zemích Evropské unie, hlavně ve Velké Británii a Irsku. Proces rozvoje tuzemských dodavatelů zahrnuje výchozí přehled podnikatelské činnosti spolu s určením priorit pro další zlepšování. Vybraní dodavatelé v jeho rámci stanoví také krátkodobé kroky, které se mají realizovat v prvních šesti měsících. Poté bude následovat druhé přezkoumání podnikatelské činnosti a vypracování podrobnějších dlouhodobých plánů zlepšování, které dodavatelům umožní splnit požadavky nadnárodních firem. V době mezi oběma přehledy uspořádá CzechInvest sérii seminářů a kurzů zaměřených na problémy, které se objevily jako společné priority pro zúčastněné společnosti s ohledem na splnění jejich krátkodobých plánů na zlepšení. Na základě pokroku dosaženého při realizaci plánů se vybere část společností pro intenzivní cílenou podporu. Všechny zúčastněné firmy nadále obdrží podporu na obecnější úrovni. Po celou dobu trvání programu se budou udržovat vazby s nadnárodními společnostmi, aby se zajistilo, že program skutečně odráží jejich priority a požadavky na dodavatele, a zároveň se maximalizovala jejich snaha o dosažení cílů programu. Realizaci programu zajistí speciálně vyškolení čeští konzultanti s podporou expertů Evropské unie z Velké Británie a Irska. Zůstává tak zachovaná struktura z pilotní fáze programu. Ta probíhala od prosince roku 2000 do letošního července. Zúčastnilo se jí celkem jedenáct nadnárodních společností a 45 českých podniků, z nichž dvacet se dostalo do tak zvané fáze intenzivní podpory.

Místní zdroje znamenají konkurenční výhodu

V posledních letech směřovaly do České republiky významné investice. V době, kdy celosvětové zahraniční investice z tradičních zdrojů, například ze Spojených států amerických, výrazně opadly, Česko si stále udržuje vysoký podíl příchozích investic. Dá se tedy říci, že tuzemský dosavadní vývoj v tomto případě směřuje proti směru globálního trendu poklesu investic. Využitím místních zdrojů poskytuje investorům konkurenční výhodu v podobě nižších nákladů a kratších dodacích lhůt. Cílem programu rozvoje dodavatelů je dosáhnout toho, aby tuzemské firmy byly první, po kterých nadnárodní společnosti působící v České republice sáhnou. To znamená, umožnit vybraným českým společnostem dosáhnout pozice schváleného dodavatele, a získat tak nové obchodní příležitosti od zahraničních firem, a to nejen na tuzemském trhu.

Odvětví programu rozvoje dodavatelů

Papírenský průmysl

výroba vlnité lepenky a lepenky, papírových a lepenkových obalových materiálů

Strojírenství

výroba gumových a plastových výrobků

slévárenství

odlévání železa

odlévání oceli

odlévání lehkých kovů

odlévání dalších neželezných materiálů

kování, lisování, ražení, válcování, prášková metalurgie

povrchová úprava, potahování a mechanické zpracování kovů

výroba ložisek, ozubených kol, převodovek a hnacích prvků

výroba kabelů a drátů

výroba akumulátorů, primárních článků a baterií

Lékařská zařízení

výroba lékařských přístrojů a zařízení

Automobilový průmysl

výroba pneumatik a duší

výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů

výroba karoserií motorových vozidel, přívěsů a návěsů

výroba dílů a příslušenství motor. vozidel a motorů

Letecký průmysl

výroba letadel

Biotechnologie a farmaceutický průmysl

výroba jiných organických látek

výroba pesticidů a dalších agrochemických produktů

výroba léčiv, lékařských chemikálií a absorpční bavlny

obecný výzkum a vývoj

výzkum a vývoj v oblasti biotechnologií

výzkum a vývoj v oblasti biochemie

genetické a biotechnologické inženýrství

Pramen: CzechInvest

Program rozvoje dodavatelů v Irsku

V Irské republice fungoval obdobný program v letech 1985 až 1996. Agentura CzechInvest uvádí, že podíl nákupů nadnárodních společností vzrostl za tu dobu na tamním trhu z patnácti na 22 procenta. Objem lokálních dodávek se zvýšil o 1,5 miliardy USD, což odpovídá nárůstu o 260 pro cent. A počet zúčastněných malých a středních podniků vzrostl ze třiceti na tři sta. Hlavní oblasti růstu místního průmyslu byly výroba plastů, zámečnické práce, obrábění, pokovování lisovaných dílů, elektronické montážní podskupiny, kabeláž, přístrojové vybavení, elektrotechnické a strojní služby.

BRAND24

Velkou příležitostí pro české firmy jsou dodávky pro světové automobilky.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).