Menu Zavřít

Podnikové počítačové pirátství je na ústupu

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Softwarový audit podstatně snižuje riziko poškození dobrého jména firmyStátní správa začala poprvé systematicky a účelně řešit legalizaci software. Komerční sektor následoval v dalších měsících. Míra softwarového pirátství odhadovaná v ČR na 43 procent může díky softwarovým auditům v následujících letech ještě výrazně klesnout.

Softwarový audit podstatně snižuje riziko poškození dobrého jména firmy

Státní správa začala poprvé systematicky a účelně řešit legalizaci software. Komerční sektor následoval v dalších měsících. Míra softwarového pirátství odhadovaná v ČR na 43 procent může díky softwarovým auditům v následujících letech ještě výrazně klesnout.

Firma truconneXion od poloviny loňského roku prodala na 55 000 licencí programu AuditPro. Jde o nástroj pro evidenci a správu softwaru instalovaného na počítačích. Státní správa projevila největší zájem o kvalitní řešení problematiky počítačového pirátství a v první polovině roku 2002 nakoupila nejvíce licencí. Ve druhé polovině roku ji pak následovala řada podnikatelů. Mezi typické komerční klienty patřily firmy, které měly asi 50 a 100-300 počítačů. „Softwarový management je nezbytným předpokladem pro efektivní nakládání s prostředky na nákup softwaru a pro dosažení tzv. softwarové čistoty. Prudký nárůst prodeje licencí AuditPro odráží zájem státních a soukromých organizací jednou provždy se vypořádat se softwarovým pirátstvím, byť často nevědomým,“ prohlásila Martina Hyndráková, produktová manažerka AuditPro firmy truconneXion.

Softwarové pirátství v Česku se snížilo

Podle výroční zprávy BSA o softwarovém pirátství ve světě se míra používání ilegálního software v ČR mezi lety 1994-2001 snížila z 63 % na 43 %, tedy o celých 20 %. Snížení míry pirátství není zdaleka jen důsledkem postihů prodejců kopírovaného software. Důležitý podíl sehrály právě aplikace softwarového managementu nasazované ve firmách. Vzniká nové odvětví, které pomáhá organizacím řešit softwarové pirátství. Firem, které chtějí tento problém aktivně řešit, přibývá. Jenom za leden 2003 objem prodeje dosáhl 15 000 licencí. Používání legálního softwaru začíná být důležitou součástí firemní kultury.

Braňte se před nelegálním softwarem!

Auditovací software minimalizuje náklady nutné na nákup a údržbu softwaru, chrání organizace před možností nelegálního užívání softwaru. Martina Hyndráková dodává: „Trestní zodpovědnost při nalezení nelegálního softwaru nesou bohužel majitelé firem, management nebo správci IT. Lze se ale účinně bránit. K přenesení odpovědnosti za nepovolené instalace až na koncové uživatele lze účinně využít informace ze softwarového auditu zaštítěné firemní metodikou nakládání s prostředky IT. Kvalitně provedený softwarový audit tak podstatně snižuje riziko poškození dobrého jména firmy v důsledku porušování autorských práv a souvisejících právních předpisů.“ AuditPro umožňuje komerčním podnikům i státní správě elegantně a hlavně diskrétně napravit licenční nesrovnalosti. Evidenci a správu softwaru lze provádět na jednom až desítkách tisíc počítačů.

Jediný auditovací systém

Firmy si začínají uvědomovat, že se softwarem musí hospodařit stejně jako s financemi. Celý proces auditu a hospodaření se tak elegantně automatizuje. To, co před dvěma roky zabralo týdny práce, lze nyní zvládnout za několik minut. Obrovský posun vpřed znamenalo usnesení vlády č. 624/2001 o pravidlech, zásadách a způsobu zabezpečování kontroly užívání počítačových programů ve státní správě. Toto nařízení nasadilo vysokou laťku v dodržování autorských práv a obsahuje velmi dobře zpracovanou metodiku, kterou může úspěšně využít i komerční sektor. AuditPro zatím jako jediný auditovací systém řeší a automatizuje všechny procesy, jež plynou z tohoto vládního nařízení. K evidenci licenčního hospodářství ho používají téměř všechna ministerstva, Česká správa sociálního zabezpečení, Český statistický úřad, MUZO, pražská Motolská i Vinohradská nemocnice a desítky dalších státních organizací i podnikatelských subjektů.

Využití v praxi

AuditPro sleduje a eviduje instalaci nových produktů. Změny na jednotlivých počítačích jsou zpětně monitorovány a systém informuje zodpovědné osoby o případném zneužívání licencí software. Požadované informace jsou okamžitě k dispozici, provedení auditu lze opakovat náhodně i periodicky, výstupní sestavy je možné plně přizpůsobit potřebám konkrétní organizace. Dovoluje přiřadit licence požadovanému uživateli, evidovat osoby, které provedly instalaci či odstranění programů, umožňuje upgrade i downgrade licencí a provést i další záznamy předepsané tímto vládním nařízením. Milan Macela, referent systémové integrace České správy sociálního zabezpečení, odpovědný za provedení automatizovaného auditu licencí prohlásil: „AuditPro jsme využili na prověření zhruba 8000 počítačů. Kvalita softwaru a flexibilita firmy truconneXion nám pomohly včas provést audity ve všech pobočkách ČSSZ. Vyhověli jsme tak vládnímu nařízení č. 624, které státní správě mimo jiné nařizuje provádět obdobné softwarové audity ročně.“ Provádění softwarového auditu lze automatizovat jen do určité míry. Optimalizace programového vybavení organizace, evidence licencí a nabývacích dokladů, právní aspekty softwarového managementu - to vše vyžaduje spolupráci kvalifikovaných odborníků. Softwarový audit je základním kamenem softwarového managementu - komplexního řešení problematiky nakládání s licencemi softwaru v organizaci. Důsledná inventarizace licencí, jejich kvalitní evidence a správa je nezbytným předpokladem pro efektivní nakládání s prostředky na nákup softwaru a dosažení tzv. softwarové čistoty. Hlavním cílem softwarového auditu je minimalizovat náklady nutné na nákup, obnovu, podporu a údržbu softwaru. Získané informace spolu s interní metodikou nakládání s prostředky IT lze využít k přenesení odpovědnosti za nepovolené instalace softwaru až na koncové uživatele.

BRAND24

tip

Nejnovější verzi pro pět uživatelů je možné si bezplatně obstarat z www.AuditPro.cz, přičemž instalační soubor zabírá pouze 1,7 MB. Pro správnou funkci AuditPro je třeba mít nainstalovanou databázovou podporu Microsoft SQL serveru nebo MSDE.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).