Menu Zavřít

Podnikatelů v Česku ubylo. Činnost ukončilo 45 tisíc lidí, další byli vymazáni z registru

27. 1. 2020
Autor: CC0 via Pixabay

Počet podnikatelů v Česku se loni snížil o 20 tisíc. Začalo podnikat téměř 60 tisíc lidí. Zároveň ale ukončilo své podnikání 45 tisíc lidí a dalších 35 tisíc podnikatelů bylo vymazáno z registru v souvislosti se zrušením jejich oprávnění ke zprostředkování spotřebitelského úvěru. Vyplývá to z analýzy dat společnosti CRIF.

„Počet lidí, kteří každoročně začínají podnikat, je od roku 2014 velmi stabilní. V těchto letech začalo každý rok podnikat mezi 57 tisíci a 60 tisíci fyzickými osobami. I když tedy loni vzniklo nejvíce podnikatelů za šest let, nevybočoval jejich počet z dlouhodobého průměru za toto období. Trochu jinou situaci jsme ale zaznamenali u počtu lidí, kteří se svým podnikáním končili. Podle našich odhadů skončilo s podnikáním o čtyři tisíce lidí méně, než bylo obvyklé v několika minulých letech“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nejvíce lidí začalo loni podnikat v Praze (9567), ve Středočeském kraji (7810) a v Jihomoravském kraji (6786). Nejméně lidí začalo naopak podnikat v Karlovarském kraji (1405), v Libereckém kraji (2380) a v Plzeňském kraji (2838).

Co podle vás nejvíce ztěžuje život podnikatelům?

Nejvíce fyzických osob začalo podnikat ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně 8664. Následovaly profesní, vědecké a technické činnosti, v nichž začalo podnikat 7590 lidí, a stavebnictví se 7272 novými podnikateli. Nejvíce lidí podnikání ukončilo v obchodu (13522), ve zpracovatelském průmyslu (5818) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (5681).


Přečtěte si: Digitální transformace v Česku nabírá na obrátkách

 Umělá inteligence, ilustrační foto


Loni tak přibylo nejvíce podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu (2846), v profesních, vědeckých a technických činnostech (1909), a v informačních a komunikačních činnostech (1902). Počet podnikatelů se naopak snížil v obchodu, a to o 7809, a v ubytování a stravování, kde ubylo 453 podnikatelů.

Česká národní banka zrušila k 1. dubnu 2019 podnikatelské oprávnění 120 tisíc fyzických osob, které měly založené oprávnění k podnikání v pomocných finančních službách, především jako zprostředkovatelé úvěrů a pojistných produktů. To se v dubnu projevilo také v registru ekonomických subjektů. Zde byla vymazáno 35 tisíc podnikatelů právě v pomocných finančních službách. Zbytek fyzických osob mělo oprávnění i pro jiná odvětví, proto v registru zůstalo. Toto jednorázové pročištění dat není ve statistikách zániků oprávnění podle odvětví zohledněno.

Čtěte také:

Létající kanceláře: na „dobrých adresách“ sídlí tisíce firem

Magická hranice padla. V Česku je milion OSVČ

BRAND24

Právo na digitální služby. Stát bude muset agendu s občany řešit hlavně elektronicky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).