Menu Zavřít

Podnikatelé si v srpnu rozdělili více než jednu miliardu eurodotací

1. 9. 2011
Autor: profit

Domácí podnikatelé si v srpnu rozdělili rekordních 1,067 miliardy korun z Operačního programu Podnikání a inovace. Je to vůbec poprvé, kdy měsíční čerpání dotací překročilo jednu miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Vloni přitom v průměru za jeden měsíc k českým firmám zamířilo jen něco přes půl miliardy korun. Celkem tak Ministerstvo průmyslu a obchodu už české zejména malé a střední podnikatele z Operačního programu podpořilo částkou převyšující 22 miliard korun.

Právě zvýšení rychlosti, s jakou se českým firmám daří čerpat prostředky z evropských fondů, patřilo k hlavním prioritám, se kterými jsem vloni do úřadu nastupoval,“ říká ministr průmyslu obchodu Martin Kocourek. “Podařilo se nám například výrazně zpřehlednit administrativu spojenou s evropskými dotacemi, což rychlosti čerpání významně prospělo.“

Naprostá většina komunikace s klienty je dnes čistě elektronická, což je velký rozdíl oproti většině ostatních operačních programů. Sjednotili jsme také některé metodické výklady, a odstranili tak historický problém, kdy si různé organizace – nejen ty spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu – vykládaly některé komplikovanější situace metodicky různě a žadatelé mohli někdy tápat,“ upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje ministerstva průmyslu a obchodu.

Operační program Podnikání a inovace je tak dnes už z celé jedné čtvrtiny úspěšně vyčerpaný. Další prostředky jsou přitom přislíbené konkrétním podnikatelům a čekají jen na to, až firmy své projekty dokončí, aby jim bylo možné přislíbené prostředky zpětně vyplatit. Daří se nám tak úspěšně navazovat na předchozí Operační program Průmysl a podnikání, který podnikatelům nabídl celkem deset miliard korun a který se podařilo vyčerpat z více než 99 procent,“ dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Právě dnes také Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo výzvy k dalším dvěma programům, a to programu Inovace – Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví a programu ICT a strategické služby.

Program Inovace - Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví pomáhá firmám zaregistrovat patentovou ochranu svých produktů doma i v zahraničí a firmám nabídne dohromady 50 milionů korun.

BRAND24

Program ICT a strategické služby je určený pro firmy, které chtějí investovat do vybudování center strategických služeb například pro vývoj softwaru, podporuje ovšem i investice do high-tech opravárenských center nebo do zakládání a rozvoje datových center. Celkem program podnikatelům nabídne 1,5 miliardy korun.

Operační program Podnikání a inovace má pro české podnikatele do roku 2013 připravených bezmála 90 miliard korun. Většina jeho programů se zaměřuje na podporu zejména malých a středních podnikatelů. Vedle podpory inovativních projektů Operační program pamatuje i na cílenou pomoc ekonomicky slabším regionům České republiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).