Menu Zavřít

Podnikatelé fandí jednomu inkasnímu místu

26. 8. 2009
Autor: Euro.cz

V posledních dnech se znovu oživila diskuze o zřízení jednotného inkasního místa, ve kterém lidé budou platit daně, cla a nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění.

Horizont jeho fungování je rok 2014. Podnikatelé podporují výběr daní na jednom místě. Jedno inkasní místo pro platbu daní, cel a zdravotního i sociálního pojištění je opatření, po němž Hospodářská komora dlouho volá a plně je podporuje. Integrace výběru daní přinese další vítané snížení časové a administrativní zátěže podnikatelů, kteří budou moci uskutečnit své platby na jednom místě. Podobný dopad by toto opatření mělo i na případné kontroly ve firmách, které by u nich dělala již pouze jedna instituce a nikoliv řada různých úřadů.

BRAND24

Myslíme si, že převedení výběru daní na jedno místo nepomůže jen podnikatelům, ale zároveň i státu. Jedná se o finanční úspory v řádu miliard korun za správu agendy výběru všech daní. V době, kdy se státní rozpočet potýká s nedostatkem financí a je nutné hledat úspory, je toto opatření velmi přínosné.

Sjednocení výběrů daní bude především jednodušší a zároveň sníží administrativní zátěž. Opatření dále slibuje zvýšení vnitřní i vnější efektivity výběru daní a odvodů. Jednotné inkasní místo je jedním z pilířů navrhované daňové reformy 2010, jejímž cílem je, aby daně poplatníky co nejméně zatěžovaly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).