Menu Zavřít

Podnikatel roku: Důležitá je slušnost

29. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Ředitel firmy Isolit-Bravo si od vítězství slibuje nové kontakty a zákazníky Kritéria výběru pro Podnikatele roku se týkala nejen výše obratu a zisku, ale také schopnosti firmu dlouhodobě rozvíjet. Vítěz národní soutěže se zúčastní světového kola. Držitelem ceny Podnikatel roku 2002 se stal ředitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek.

Ředitel firmy Isolit-Bravo si od vítězství slibuje nové kontakty a zákazníky

Kritéria výběru pro Podnikatele roku se týkala nejen výše obratu a zisku, ale také schopnosti firmu dlouhodobě rozvíjet. Vítěz národní soutěže se zúčastní světového kola.

Držitelem ceny Podnikatel roku 2002 se stal ředitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek. Letošní ročník byl v České republice třetí, soutěž sama je však mnohem starší. V roce 1986 ji ve Spojených státech založila firma Ernst & Young. Titul Podnikatel roku se v současnosti uděluje ve více než dvaceti zemích světa, například ve Velké Británii, Německu a Francii. Česko bylo první zemí střední a východní Evropy, které ji také pořádá. Štěpánek věří, že mu vítězství pomůže získat nové kontakty, zákazníky a nový prostor pro podnikání. Uvedl ještě další důvod, proč má z titulu radost. „Vždycky jsem si myslel, že podnikatel má být poctivý, pracovitý a pilný člověk. Velmi mne mrzelo, když jsem v médiích nacházel příklady nepoctivých podnikatelů. Jsou samozřejmě i takoví, ale podle mých zkušeností je jich minimum. Proto jsem rád, že mohu prezentovat slušnost a poctivost podnikatelského stavu,“ uvedl Štěpánek. Do soutěže, kterou pořádá i v Česku společnost Ernst & Young, se mohl přihlásit každý podnikatel, který aktivně působí ve vedení firmy. T a musí existovat nejméně tři roky, vloni musela mít alespoň dvacet zaměstnanců a uchazeč o titul Podnikatel roku v ní musí vlastnit alespoň desetiprocentní podíl. Hlavním kritériem soutěže pak byl růst obratu, zisku a počtu zaměstnanců za poslední tři roky. Jen dosažené výsledky však nestačily. Zvažovala se také udržitelnost růstu v delším časovém období a porota přihlížela i k možným rizikovým faktorům jako například nadměrnému úvěrovému zatížení. Letošního ročníku Podnikatel roku se zúčastnili 43 podnikatelé. Letošní vítěz postoupí do celosvětového kola této soutěže, které se uskuteční v prvním pololetí příštího roku v Monte Carlu. Letos se ho zúčastnil držitel titulu Podnikatel roku 2001 Zdeněk Jandejsek, předseda představenstva a ředitel potravinářské společnosti Rabbit Trhový Štěpánov. První vítězkou této soutěže u nás byla v roce 2000 ředitelka překladatelské společnosti Moravia Translations Kateřina Forstingerová.

Isolit-Bravo chce předběhnout konkurenci

Společnost Isolit-Bravo dodává významným hráčům na trhu domácích a kuchyňských spotřebičů, a to například fritovací hrnce, mixery, rychlovarné konvice. Firma se zabývá i výrobou dílců z termoplastů a termosetů, například pro automobilový průmysl, kuchyňské a jiné přístroje. Další významnou aktivitou je produkce forem na vstřikování plastů a nástrojů na zpracování plechů. Isolit-Bravo zaměstnává přibližně 480 lidí. Roční obrat společnosti se pohybuje kolem 32 milionů eur (zhruba miliarda korun) a 70 procent produkce se vyváží do západní Evropy. Mezi hlavní zákazníky společnosti v oboru kuchyňských přístrojů patří například firma Philips. Plastové výlisky odebírají především firmy Ikea a Automotive Lighting. V íce než poloviční podíl celkových tržeb připadá na výrobu kuchyňských přístrojů. Isolit-Bravo se prosazuje i v dodávkách výlisků pro světlomety pro vozy Honda a BMW. Vloni utržila z výroby autodílů zhruba sto milionů korun. Mezi odběrateli vstřikovacích forem jsou například firmy Habitat, Valeo, Nolato, Ericsson a Volkswagen. Cílem společnosti IsolitBravo je získat v příštích letech technologický náskok před konkurencí investicemi do nových technologií. Podle Štěpánka veškerý firmou vytvořený zisk slouží k jejímu rozvoji - na investice, k zajištění nutných zásob pro nové výroby a k finančním rezervám, které pak společnosti umožňují hospodařit bez úvěrů. „Základní podmínkou úspěchu v budoucnu je předpoklad, že budeme stále plnit kvalitu, přesné termíny dodávek a dokážeme držet krok s konkurencí, pokud jde o snižování cen. Není těžké představit si, co to pro nás znamená a o kolik musíme každý rok zvýšit produktivitu. Musíme také mít ty správné podnikatelské nápady,“ řekl Štěpánek.

Finalisté sázejí na komplexní nabídku

Všichni vyhrát nemohou, ale pozornost si jistě zaslouží i ostatní finalisté letošního ročníku soutěže. Patřil k nim Pavel Šťovíček, spoluzakladatel společnosti Logos, která vytváří komplexní softwarová řešení pro klienty z oblasti financí a bankovnictví, telekomunikací a státní správy. Firma vznikla v roce 1994 a dnes zaměstnává více než 110 pracovníků. „Realizujeme velké projekty založené zejména na dlouhodobé spolupráci se zákazníky. Zároveň úzce spolupracujeme se strategickými partnery jako například Accenture, AutoCont a Microsoft,“ uvedl Šťovíček. O titul Podnikatel roku usilovali i zakladatelé a ředitelé společnosti Papirius Petr Sýkora a Jan Černý. Firma, která vznikla v roce 1993, se specializuje na dodávky zboží pro kancelář od tonerů, přes kancelářskou techniku, papír, kancelářské potřeby, občerstvení, psací potřeby až po kancelářský nábytek a počítačové příslušenství. Papirius zaměstnává přibližně 400 lidí a obsluhuje více než deset tisíc stálých zákazníků. Firma působí také na slovenském a maďarském trhu. „Naše strategie je jasná - nabídnout zákazníkům vyšší přidanou hodnotu než konkurence,“ řekl Petr Sýkora. Dalším finalistou byl spoluzakladatel rodinné firmy MB-SVING Zdeněk Krchov. Společnost, která vznikla v roce 1990, má vedoucí postavení mezi dodavateli kompletního vybavení pro gastronomická zařízení. Jde především o dodávky skla, porcelánu, příborů, nerezového nádobí, stolního a koupelového textilu, hotelové kosmetiky, uniforem apod. Má také dominantní postavení v dodávkách barev a preparátů drahých kovů pro dekoraci skla a porcelánu. Zabývá se i dovozem a distribucí speciální chemie. Podniká také na Slovensku. Posledním, komu letos titul Podnikatel roku proklouzl mezi prsty, je obchodní, ekonomický a výrobní ředitel společnosti Kastek UB Ivan Chrástek. Firmu, která se specializuje na výrobu součástek pro automobilový průmysl, spoluzakládal v roce 1993. Společnost působí také na německém trhu. Hlavními zákazníky jsou systémoví dodavatelé automobilového průmyslu jako Robert Bosch, Siemens, Faurecia a další dodavatelé BMW a Fordu. „Zaměstnanci hrají ve firmě klíčovou roli, proto se je snažíme motivovat a stabilizovat. K tomu máme vypracován rozsáhlý motivační program, do kterého spadá výuka cizích jazyků, příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění i rekondičně-vzdělávací programy,“ konstatoval Chrástek.

BRAND24

Ředitel firmy Isolit-Bravo Kvido Štěpánek (vlevo) přebírá ocenění z rukou Dirka Kroonena, vedoucího partnera společnosti Ernst & Young pro Českou republiku.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).