Menu Zavřít

Podnikatel Ladislav Veselý: Roudnický pan Edison

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Roudnický podnikatel Ladislav Veselýse počátkem 20. století pustil do nepříliš obvyklého podnikání – výroby hraček. Vymyslel kovovou stavebnici Edison, podobnou Merkuru, a zkonstruovali prvního ježka v kleci.

Ladislav Veselý(za koněm vpravo)mezi dělníky.

Autor: archiv Jiřího Mládka

Ve dvacátých letech minulého století získávaly ve světě velkou oblibu konstrukční stavebnice Franka Hornbyho z Velké Británie, prodávané pod značkou Meccano. Dovážely se i do tehdejšího Československa a spolu s německou stavebnicí Märklin se staly výraznou inspirací pro zdejší výrobce.

Nejznámějším z nich byl Jaroslav Vancl z Police nad Metují, který roku 1925 začal s výrobou legendárního Merkuru. Existovaly ale i jiné firmy, jejichž cílem bylo vytvořit originální českou stavebnici. Patřila k nim například roudnická společnost Ladislava Veselého, která se pokoušela uspět s mechanickými stavebnicemi Archimedes a Edison.

Dřevěné začátky

Ladislav Veselý se narodil roku 1892 v Roudnici nad Labem. Vyučil se řezbářem a studium na průmyslové pokračovací škole zakončil s hodnocením „velmi pilný“. Práce se dřevem ho bavila, nepřestal s ní proto ani na vojně, kdy vyřezával různé ozdobné předměty a hračky, které se brzy staly jeho specialitou.

Po skončení první světové války si Veselý v rodném městě otevřel malou továrnu ve Stadické ulici, kde se zhruba dvaceti zaměstnanci začal s výrobou dřevěných hraček ve velkém. Příchodem zámečníka Herouta se sortiment rozšířil také o kovové stavebnice, vyráběné pod značkou Edison. Velmi oblíbená ovšem zůstala i dřevěná stavebnice Archimedes.

Počátkem třicátých let 20. století sice Herout firmu opustil, Veselý měl ale již silnou pozici na trhu a zboží dodával do řady českých měst. Mezi fanoušky stavebnice Edison přitom patřily i známé osobnosti, například jeden z prvních českých herců Josef Šváb Malostranský.

Neúspěch s ježkem

LADISLAV VESELÝ

(1892-1959)

Narodil se 17. ledna 1892 v Roudnici nad Labem. Vyučil se řezbářem a studia zakončil na pokračovací škole. Po první světové válce založil v rodném městě malou továrnu na dřevěné hračky a sortiment brzy rozšířil také o hlavolamy a kovové stavebnice Edison. Podnik se úspěšně rozvíjel a export směřoval i do Jižní Ameriky. Druhá světová válka ale výrobu přerušila a po roce 1945 se již na původní produkci navázat nepodařilo. Podnik byl znárodněn a roku 1952 zrušen. Veselý v něm v posledních letech pracoval už jen jako řadový zaměstnanec. Zemřel roku 1959.

První obaly na stavebnice Archimedes a Edison vytvářel Veselý sám, další už si nechal zpracovat profesionálním grafikem. Na krabicích se brzy objevila ochranná známka Luna (logo s usmívajícím se měsíčkem), určená pro zboží na export, a k českým návodům přibyly německé překlady.

Výroba v Roudnici ovšem stále probíhala pouze na jednoduchých strojích, což vyžadovalo velkou zručnost dělníků. Ti dokázali vytvořit téměř jakékoliv součástky, a troufli si dokonce i na hodinové strojky k pohonu náročnějších modelů. Jako materiál jim přitom musel stačit odpadní plech z nedaleké firmy Meva.

Vedle stavebnic se firma zpočátku zabývala také výrobou hlavolamů, zájem o ně ale nebyl velký. Neúspěchem skončilo dokonce i první představení ježka v kleci, který později inspiroval Jaroslava Foglara k napsání románu Záhada hlavolamu.

Expanze stavebnic

Jinak se ovšem podniku dařilo. Výroba se neustále rozšiřovala, vznikla menší filiálka ve Štětí a export už směřoval i do Jižní Ameriky. Pokračující verze stavebnic Edison Elektro a Edison Motorek byly sice určeny především pro domácí trh, jejich obaly ale patřily k evropské špičce. Vedle běžných krabic ze silného kartonu se nově objevily i luxusnější dřevěné bedýnky.

Klasická stavebnice Edison se rozšířila z původních čtyř velikostí na sedm a značně se zvýšil také počet součástek. Velká kola byla zpočátku z hliníku, menší kolečka, matky, šrouby a spojky z mosazi. Z důvodů snížení nákladů ale oba materiály brzy nahradily plech a ocel.

Přestavby a rozšíření se dočkal i hlavní závod ve Stadické ulici. Jeho kapacita nicméně stále nestačila, některé prototypy proto vznikaly také v nedaleké nástrojárně firmy Bächer.

Smutný konec Veselého

Slibný rozvoj podniku přerušila až druhá světová válka, kdy musela firma místo stavebnic vyrábět kování na vojenské bedny. V podniku pracovalo i několik totálně nasazených dělníků, Veselý proto musel roku 1945 čelit obvinění, že spolupracoval s nacisty. Podařilo se mu ale obhájit a výroba hraček mohla pokračovat.

Nové modely, připravené již v průběhu války, měly modernější vzhled a na krabicích se poprvé objevila také silueta Roudnice s horou Říp. Vyrobit se ale podařilo jen několik sérií. Roku 1948 byla továrna znárodněna a převedena pod Sdružený komunální podnik. Ten pokračoval v produkci stavebnic do roku 1952, poté závod pro nezájem okresního národního výboru zrušil.

BRAND24

Zakladatel podniku Ladislav Veselý pracoval ve firmě ještě nějaký čas jako řadový zaměstnanec. Poté odešel do důchodu a roku 1959 zemřel.

Prameny: Dětská kovová stavebnice, archiv Jiřího Mládka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).