Menu Zavřít

PODNIKÁNÍ S PESIMISMEM

2. 1. 2007
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORATuzemští podnikatelé jsou pesimisté. Vyplývá to z Evropského hospodářského průzkumu. V pěti ze šesti sledovaných okruhů podnikatelských očekávání byl výsledek České republiky výrazně nad unijním průměrem. Výzkum, který organizuje Eurochambers, se letos uskutečnil po čtrnácté.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

Tuzemští podnikatelé jsou pesimisté. Vyplývá to z Evropského hospodářského průzkumu. V pěti ze šesti sledovaných okruhů podnikatelských očekávání byl výsledek České republiky výrazně nad unijním průměrem.

Výzkum, který organizuje Eurochambers, se letos uskutečnil po čtrnácté. Je zaměřen na zjišťování názorů podnikatelů na očekávaný vývoj v jejich firmách v nejbližší budoucnosti, tedy v běžném a v následujícím roce. Uskutečnil se v 23 zemích Evropské unie (kromě Belgie a Irska) a čtyřech kandidátských zemích.

Odpovídalo více než 78 tisíc respondentů (za Česko 933 respondentů). Jako hodnotícího prvku používá „bilanční údaj“, což je prostý odečet procentuálního vyjádření počtu negativních responsí od pozitivních. EES 2007 byl zaměřen na tyto oblasti: podnikatelská důvěra, celkový obrat, prodej na domácím trhu, vývoz, zaměstnanost a investice.

BRAND24

Evropské firmy vyjadřovaly optimistická očekávání vývoje ekonomiky v roce 2007, pozitivní bilanci odpovědí vykázala všechna sledovaná hodnoticí kritéria ekonomické výkonnosti firem.

Letošní výsledky průzkumu ukazují, že důvěra podnikatelů v pozitivní vývoj jejich firem je nejvyšší od roku 2000. Zlepšení se týká jak zemí Evropské unie, tak i zemí kandidátských, jednotlivé regiony vykazují velmi podobný posun v porovnání s loňskými výsledky. V tomto hodnocení je nejoptimističtějším státem Lotyšsko. Maďarsko je v této kategorii jednoznačně nejpesimističtějším státem. Hodnoceno bilančním vyjádřením (rozdíl počtu optimistických a pesimistických odpovědí v procentech) dosáhla podnikatelská důvěra výrazně pozitivní bilance (23,6 procenta).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).