Menu Zavřít

Podnikání jako ne zrovna vítaný luxus

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Živnostník je snadná kořist. Zvlášť, když potřebuje souhlas majitele bytu. Když chce začínající podnikatel v Ústí nad Labem pracovat ve svém družstevním bytě, zaplatí pět set korun za to, že do žádosti o živnostenský list napíše svou trvalou adresu. Na Mostecku ale za stejné potvrzení zaplatí více než desetkrát tolik.

Živnostník je snadná kořist. Zvlášť, když potřebuje souhlas majitele bytu.

Když chce začínající podnikatel v Ústí nad Labem pracovat ve svém družstevním bytě, zaplatí pět set korun za to, že do žádosti o živnostenský list napíše svou trvalou adresu. Na Mostecku ale za stejné potvrzení zaplatí více než desetkrát tolik. Jiný kraj, jiný mrav, zdá se. Jen právníci tvrdí, že je to spíše nemrav.

Sídliště na Mostecku vznikala pro dělníky z celé republiky, které do těchto končin lákaly doly a chemičky na dobře placenou práci i s bydlením. Jenže ani o dvě generace později nedokázali lidé původem z celého Československa najít společnou řeč a většinu velkých paneláků tak skoupila bytová družstva. V jejich přístupu ke správě domů zřejmě zůstalo rovnostářství minulého režimu.

„Chceš podnikat, chceš tedy vydělávat. To znamená, že budeš bohatší než sousedé. Tak za to dopředu zaplatíš,“ vzkazuje největší severočeské bytové družstvo Krušnohor. V jeho třech stovkách domů bydlí lidé, z nichž čtvrtina je přímo závislá na sociálních dávkách či podpoře v nezaměstnanosti.

Mostecké družstvo má možná potíže s chudými nájemníky, a proto si našlo způsob, jak vylepšit družstevní pokladnu. Začínající živnostník je snadná kořist. Zvlášť, když potřebuje k podnikání z domova od družstva razítko, bez kterého mu místní úřady nedají živnostenské oprávnění. Co na tom, že jiné místní úřady - úřady práce - za státní peníze pořádají pro nezaměstnané podnikatelské kurzy a do začátku jim zařizují zvýhodněné půjčky. Dělají to, protože věří, že se státu takto vydané peníze postupně vrátí na daních.

A co na tom, že v bytě může za zákonem jasně definovaných podmínek sídlit právnická osoba stejně tak jako účetní nebo zednický mistr, který v něm po večerech podniká nanejvýš tím, že si dělá pořádek v účtech. Před desátkem družstvu jsou si všichni rovni.

BRAND24

Česká vláda i další politici stále mluví o tom, že je třeba podnikání podporovat. I když desátky za start podnikání z domova nejsou nepřekonatelnou překážkou, podnikatel s nimi hned zkraje ví, kam patří. Přestože jde o poplatek, který je podle právníků se zákonem tak trochu na štíru, těžko se ubrání. Jakmile začne protestovat, mnohem silnější družstvo lehce vymyslí způsob, jak z podnikání v bytě udělat závažné porušení nájemní smlouvy. * (viz článek na str. 23)

O autorovi| autor je spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).