Menu Zavřít

Podmínky se zlepšují

13. 8. 2007
Autor: Euro.cz

RUMUNSKO POHLEDEM ADVOKÁTKY Jak ukazují zkušenosti advokátní kanceláře Konečná & Šafář, která otevřela v Bukurešti svoji kancelář, rumunský právní systém odpovídá kritériím Evropské unie. Přesto je dobré znát možná úskalí. První pololetí následující po vstupu Rumunska do Evropské unie potvrdilo předpovědi ekonomů.

RUMUNSKO POHLEDEM ADVOKÁTKY Jak ukazují zkušenosti advokátní kanceláře Konečná & Šafář, která otevřela v Bukurešti svoji kancelář, rumunský právní systém odpovídá kritériím Evropské unie. Přesto je dobré znát možná úskalí.

První pololetí následující po vstupu Rumunska do Evropské unie potvrdilo předpovědi ekonomů. Nejen Bukurešť zažívá obrovský boom investorů. S velkými investory přicházejí i společnosti, poskytující služby nutné pro úspěšný základ a rozvoj podnikání.

Vstup Rumunska do EU předpokládal zajištění harmonizace tamního právního systému s evropským právem. V praxi to ale vždy neznamená, že jsou harmonizované právní předpisy skutečně využitelné. Mnohde totiž stále ještě chybí prováděcí předpisy, které jsou v řadě případů třeba k uplatnění právních norem stanovených zákonem.

OCHRANA INVESTIC

Poměrně dobré jsou zkušenosti s ochranou zahraničních investic.

Konkrétně Česká republika a Rumunsko uzavřely smlouvu o vzájemné ochraně a podpoře investic.

Pokud by investice firmy byly nějak ohroženy tím, že jim stát neposkytl stejné podmínky jako tuzemským firmám, mohou se investoři prostřednictvím arbitráží domáhat takto způsobené škody. K arbitrážním řízením však dochází jen zřídka, přibližně na stejné úrovni jako v České republice.

Z hlediska ochrany investic lze proto zařadit Rumunsko mezi země, kde jsou investice chráněny dobře. Případný investor tedy nemusí o svých investicích do těchto lokalit předem pochybovat.

OCHRANNÉ ZNÁMKY Podobná situace je u chráněných značek a ochranných známek. Rumunsko je smluvním státem několika mezinárodních dohod, které mají chránit průmyslové vlastnictví.

Je ale nutné předeslat, že ochrana průmyslového vlastnictví vyžaduje aktivní přístup majitele. To znamená zajistit si registraci ochranné známky či patentu, ať už individuálně u lokálního patentového úřadu, anebo prostřednictvím mezinárodní registrace podle takzvané Madridské dohody, jejímiž signatáři jsou Česko i Rumunsko.

Stejně jako před lety v České republice, může i v Rumunsku vzniknout zahraniční společnosti problém s takzvanou spekulativní registrací ochranné známky. Proti ní se lze bránit, pokud poškozený prokáže zlý úmysl přihlašovatele a svá práva k označení. Lépe je ale předcházet registrací provedenou dříve, než zboží či služba, kterou je třeba označením bránit, vstoupí v širší známost na lokálním trhu. Po vstupu Rumunska do EU je rovněž možné využít výhod takzvané ochranné známky společenství (CTM - Community Trade Mark), která je platná na celém území Evropské unie.

V případě neochránění vlastní značky je možné se chránit námitkami proti spekulativní přihlášce, pokud už byla podána. Nejlepší zajištění proti zneužití vzniká registrací ochranné známky. Určitou míru ochrany ale zajistí už samotné používání ochranné známky v zemi, kde je ochrana požadována. Případů není mnoho, nicméně s bouřlivým vstupem zahraničního kapitálu nelze vyloučit, že takové situace nastanou.

KORUPCE A BYROKRACIE

O korupci a byrokratických překážkách se hovoří už od podání žádosti o členství Rumunska v EU. Přes řadu pozitivních změn se s tímto jevem firmy stále setkávají.

V jednání s úřady musí být investor flexibilní a počítat také s tím, že Rumuni ne vždy dodržují smluvené termíny. Je výhodné si tyto termíny zajistit smlouvou, ale i s hrozícími sankcemi může dojít k prodlevě.

Jednání s rumunským partnerem přitom může být více emotivní než v Česku a v západní Evropě. Důležitý je osobní kontakt mezi oběma stranami. E-mailová komunikace či telefonáty mohou pomoci, ale nebudou srovnatelně efektivní.

REGIONÁLNÍ ROZDÍLY

V Rumunsku, stejně jako jinde ve východní Evropě, jsou rozdíly mezi strukturou trhu v hlavním městě a v regionech.

Investice do zřízení výrobního podniku je proto vhodnější v regionech a nikoli v hlavním městě či jeho okolí. V případě služeb je naopak nejzajímavějším trhem Bukurešť, a to jak vzhledem k velikosti, tak podstatně vyšší kupní síle obyvatelstva.

BRAND24

HODNOTA NEMOVITOSTÍ NADÁLE ROSTE Rumunský trh zažívá mimořádný rozvoj prakticky ve všech oborech. K nejatraktivnějším odvětvím patří development. Převažují investoři ze zemí Evropské unie, početná je i skupina investorů z Turecka a Izraele, se kterým má díky své židovské minoritě Rumunsko historickou vazbu. Ze zemí střední a východní Evropy do Rumunska míří hlavně investoři z Maďarska (převážně do oblasti, kde žije maďarská menšina), Slovenska a Polska. Hodnota nemovitostí zejména za poslední tři roky zásadně vzrostla, a tento trend nadále pokračuje. V tom je situace podobná České republice.

Ve výstavbě jsou především office projekty, ale i nákupní centra a rezidenční projekty. Na severu Bukurešti nyní vzniká celá řada office projektů a velká nákupní centra, neboť investoři jsou si vědomi rostoucí kupní síly obyvatelstva. Nejen Bukurešť se svými 2,5 miliony obyvatel, neoficiálně až 4 miliony, ale celé Rumunsko je pro vstupující investory velmi atraktivním prostředím k vytvoření zisku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).