Menu Zavřít

Podle průzkumu plánují malé a střední podniky investice do rozvoje

28. 6. 2012
Autor: profit

Téměř dvě třetiny malých a středních podniků plánují investice do rozvoje podnikání. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků mezi 600 majiteli a jednateli malých a středních firem.

Foto: Profimedia

Zatímco v loni byl pro ně nejdůležitějším faktorem pro žádost o úvěr samotný fakt, zda jim banka vůbec bude ochotna půjčku poskytnout, nyní jsou již přesvědčeny o své ekonomické stabilitě a kladou si konkrétní podmínky. 

Světová finanční krize firmy přivedla k praxi, že nejjistější formou platby je financování z vlastních zdrojů. Ještě před pěti lety byl nejčastější formou financování bankovní úvěr,“ uvedl výkonný ředitel pobočkové sítě malých a středních podniků ČSOB Roman Kracík. “To je jedna z největších změn chování firem v posledních letech. Firmy jsou daleko obezřetnější ve financování investic cizími zdroji, neboť si uvědomují, že v období výpadku tržeb jsou více zranitelní,“ doplnil prezident asociace Karel Havlíček.

BRAND24

Pro 80 procent podniků je hlavním kritériem výše úrokové sazby, která rozhoduje, zda si o úvěr v dané bance vůbec zažádají. “Změna přístupu ve výběru vhodného úvěru pramení především ze skutečnosti, že firmy si v současnosti více věří, a jsou přesvědčeny, že budou pro banku atraktivními klienty. Proto se výrazněji soustředí na náklady, které budou s úvěrem spojené,“ vysvětlil Kracík.

Poměrně vyrovnaný důraz při výběru poskytovatele úvěru pak firmy kladou na výši poplatků (66 procent), jednoduchost administrativy (63 procent) a rychlost poskytnutí požadovaných finančních prostředků (60 procent).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).