Menu Zavřít

Podivný návrat důvěry

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Těsně před prodejem se objevují nedávno odvolaní manažeři

Přestože se zdála kauza strojírenské skupiny Trustfin prakticky vyřešená a vstup americké společnosti Monarch je otázkou jen několika dní, rozhodl ministr financí Bohuslav Sobotka minulý týden o výměně statutárních orgánů v mateřském Trustfinu i v jeho dceřiné společnosti Uniplet. Vše se odehrálo poměrně nestandardně.

Neposlušný náměstek.

Nejprve se v pátek 21. května objevil v ministerské poště ukládací dopis připravený v oddělení poradců ministra. Dopis nařizoval České konsolidační agentuře (ČKA) postarat se o nekonkursní vývoj ve skupině Trustfin. A to včetně úkolu vyměnit dosavadní členy statutárních orgánů za „osoby (krizové manažery) schopné tíživou ekonomickou situaci nekonkursně zvládnout“. Těmito lidmi jsou v dopise přímo jmenovaní Karel Březina, Josef Lancinger a Igor Tichý. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, pokud by Lancinger a Tichý nebyli na počátku roku odvoláni z funkcí na základě rozhodnutí vzešlého z porady na ministerstvu financí pro ztrátu důvěry. V té době Monarch prováděl na základě usnesení vlády, které ukládalo Trustfin prodat za tržní cenu, due diligence a tito lidé téměř dva měsíce brzdili předání důležitých podkladů pro ocenění společností. Navíc řídili firmu v době prudkého poklesu její výkonnosti. Březina, který byl dosazen na místo předsedy představenstva Trustfinu v době, v níž podnik ovládala ČSOB a poté tam na základě Sobotkova rozhodnutí zůstal jako zástupce státu, tehdy odvolán nebyl. Naopak nastoupil jako poradce do ČKA a dobře informovaný zdroj uvádí, že se stal iniciátorem sepsání ukládacího dopisu.
Ten však neprošel hladce. Ministr nebyl v úřadu přítomen, a tak se dopis dostal na stůl prvního náměstka Eduarda Janoty. Ten ho údajně odmítl podepsat s tím, že je v rozporu se závěry diskusí, které byly o Trustfinu vedeny před několika dny a navrhovaní lidé v minulosti nepodporovali naplnění již zmíněného usnesení vlády o prodeji Trustfinu Monarchu. Přesto se dopis podepsaný ministrem, patrně někde mimo úřad, ocitl v ČKA již v pondělí a představenstvo agentury splnilo pokyn.
Sobotka na dotaz týdeníku EURO, proč rozhodl o změnách v Trustfinu, odpověděl prostřednictvím svého mluvčího Radka Zemana ze své cesty do Mexika poměrně nesrozumitelně: „Prioritní je otázka podpisu transakčních dokumentů se společností Monarch a s tím související nutnost učinit případné kroky.“ Pokud tím chtěl sdělit, že nejprve se bude vyjednávat s Monarchem, a pokud jednání nedopadnou, dojde k personálním změnám, nemá dobré informace. Již ve čtvrtek odpoledne se sešla dozorčí rada Unipletu a zvolila nové představenstvo ve složení Březina, Lancinger, Tichý, tedy přesně v intencích ukládacího dopisu.

BRAND24

Na kratším konci.

Skutečné důvody personálních změn jsou skryty tajemstvím, ale určitě nejde o zlepšení situace při přípravě prodeje. V Monarchu návrat lidí, kteří dříve činili potíže, může spíše vyvolávat nedůvěru, že to stát myslí s prodejem skupiny opravdu vážně. Jde o osoby, které byly spojeny s ČSOB, která postupovala vůči Monarchu nepřátelsky a jeho zástupce dodnes obviňuje z trestných činů, byť policie nic podobného opakovaně neprokázala.
Přitom dostupné informace uvádějí, že smluvní dokumentace je připravena a čeká jen na tržní ocenění, které si nechala udělat ČKA. Lze očekávat, že cena bude velmi nízká, protože během doby, kdy podnik ovládala ČSOB, se fakticky zhroutil odbyt a celá skupina se dostala do kritické finanční situace, která je řešena pouze půjčkami z fondu Accord. Ten sice nadále ovládá ČSOB, ale jeho majetek je fakticky státní. Představenstvo Trustfinu je zatím chráněno před povinností navrhnout vlastní firmu do konkursu pouze rozhodnutím o prodeji Monarchu. Další půjčky však firmy nemohou přijmout, protože není naděje na jejich splácení a představenstva by se vystavila riziku trestního stíhání.
Dobře informovaný zdroj uvádí, že cena Unipletu akceptovatelná Monarchem činila údajně necelých čtyřicet milionů korun. Jenže během pěti měsíců letošního roku dle názoru Monarchu podstatně poklesla. Samotný Trustfin má už dávno záporný vlastní kapitál a lze ho převzít jen za cenu oddlužení, které již provedla ČKA. Stát nyní tahá za kratší konec.

Náprava možná.

Pokud by se však dohodla cena, může být transakce uzavřena do několika dnů. Proč se v této situaci mění statutární orgány, je objektivně vzato nepochopitelné, pokud nejde o nápravu některých ne zcela korektních postupů, k nimž došlo v minulosti a které by Monarch mohl využít k odvetnému postupu proti staronovým manažerům. Policie se v rámci již zmíněného vyšetřování údajně zajímá nejen o českého zástupce Monarchu Josefa Valentu, ale i o druhou stranu sporu, tedy o manažery dosazené ČSOB. Jde například o transakci, při níž si Uniplet půjčoval od Accordu prostřednictvím společnosti 1. Východní zhruba padesát milionů korun na financování zakázky pro USA. Transakce byla zajištěna tak, že Uniplet vystavil neodvolatelný platební příkaz pro Trustfin USA, který stroje prodával, a ten měl inkasované peníze převést rovnou na účet 1. Východní, a splatit tak dluh vůči státu. Jenže Trustfin USA peníze neposlal 1. Východní, ale normálně zpět Unipletu. Takový „omyl“ je třeba včas napravit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).