Menu Zavřít

Podivný IT tendr na zdravotní registry

3. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zdravotnictví

BRAND24

Systém 38 zdravotnických registrů, který by se měl stát základem elektronizace českého zdravotnictví, označovaného jako eHealth, vybuduje společnost ICZ. Ze zjištění týdeníku Euro vyplývá, že ICZ minulý týden zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném Koordinačním střediskem pro resortní zdravotnické informační systémy (KSRZIS), což je organizace podřízená ministerstvu zdravotnictví. Zakázku, kterou z 80 procent financuje Evropská unie, však již od počátku provázejí značné pochybnosti.
Z informací týdeníku Euro vyplývá, že vedení KSRZIS nejprve rozdělilo zakázku do dvou tendrů, poté značně otálelo s vyhlášením tendru, následně nechalo uchazečům na vypracování nabídek pouhý měsíc v období vánočních svátků a nakonec – pouhých dvanáct hodin před odevzdáním nabídek – uzávěrku odsunulo na pozdější termín. Zarážející je i výsledná cena: ačkoli KSRZIS předpokládala, že první tendr na zdravotní registry bude stát téměř 100 milionů bez DPH, společnost ICZ nabídla cenu 39,6 milionu korun.
Je nutné podotknout, že vítěz prvního výběrového řízení dostane v budoucnu možnost zřejmě ve formě jednacího řízení bez uveřejnění (tedy bez další soutěže) vybudovat druhou etapu registrů. Podle informací týdeníku Euro má KSRZIS na vybudování informačního systému a připojení osmatřiceti zdravotnických registrů připraveno sumu 300 milionů korun. „Tuto zakázku vypisovalo KSRZIS, nikoli ministerstvo zdravotnictví. Proto ji nemohu jakkoli komentovat,“ říká mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.
Nad cenou zakázky se podivuje i Petr Špinar, ředitel české pobočky společnosti CSC, která obdobné systémy vybudovala v řadě evropských zemí, například v sousedním Rakousku. „Zadavatel by měl zvážit, zda některé cenové nabídky jsou reálné a jestli zahrnují všechna možná rizika spojená s vybudováním systému schraňujícím citlivé údaje. Je nutné zvážit, zda to nepovede k ohrožení uložených dat a nakonec nedojde k prodražení celého projektu vysoko nad původně uvažovanou cenu,“ říká Špinar.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).