Menu Zavřít

Podíl v producentovi lithia SQM je naprodej. Zájem mají Číňané

23. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínská státní chemická společnost Sinochem má zájem o podíl v chilské firmě SQM, která patří mezi největší producenty lithia na světě. Informoval o tom list Financial Times na svých internetových stránkách. O podíl v hodnotě čtyři miliardy dolarů (zhruba 87 miliard korun), který nabízí kanadská společnost PotashCorp, se podle zdrojů listu zajímají také tři další čínské podniky.

Producent hnojiv PotashCorp prodává podíl v SQM, aby splnil regulační podmínky pro fúzi s firmou Agrium. PotashCorp podle svých internetových stránek vlastní téměř třetinu SQM a má právo jmenovat tři z osmi členů správní rady podniku.

Lithium je klíčovou složkou baterií pro elektromobily. Čína je největším trhem s elektromobily na světě a čínská vláda plánuje rozšiřování tohoto způsobu dopravy. Čínské podniky se proto v poslední době snaží zajistit si dodávky materiálů potřebných pro produkci vozidel s elektrickým pohonem.


Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná

 Výroba lithia, ilustrační snímek


Čínský investiční fond GSR Capital například v srpnu koupil aktivity japonské automobilky Nissan v oblasti baterií pro elektromobily. GSR se nyní podle listu Financial Times zajímá také o podíl v SQM.

BRAND24

Těžba lithia se v poslední době dostala do centra pozornosti rovněž v České republice, kde se podle odhadů nachází tři procenta světových zásob tohoto kovu. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček tento měsíc podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) memorandum o těžbě lithia v Česku. Memorandum se však stalo terčem kritiky a Poslanecká sněmovna vládu požádala o zrušení jeho platnosti. Uvedla rovněž, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik.

Dále čtěte:

Kladivo na lži a mýty o lithiu

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

Zaostřeno na lithium. Vláda schválila politiku pro nerostné suroviny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).