Menu Zavřít

Podezřele rychlé teplo

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Veřejné zakázky

CONTENT24

Výstavba kotle na spalování biomasy se v Českých Budějovicích chystala několik let. Zakázka na jeho výstavbu v místní teplárně, která svou cenou 750 milionů korun patří k největším svého druhu v Česku, však budí podezření. Byla totiž vypsána ve výrazně kratší době, než jakou předpisuje zákon.
„Zákonná lhůta pro doručení žádostí musí být u takových zakázek nejméně 52 dní před uzavřením řízení. Jsou tam nějaké možnosti zkrácení lhůty, ale to vše definuje zákon a je to maximálně o několik dní,“ říká Jan Pavel, spolupracovník Národní ekonomické rady vlády pro veřejné zakázky. Zadání na výstavbu obřího kotle o výkonu 30 megawattů bylo nicméně oznámeno 7. prosince, přičemž žádosti smějí kandidáti posílat do 4. ledna. To je skoro o měsíc méně než podle zákona. Zakázka za tři čtvrtě miliardy korun navíc vyžaduje pravděpodobně ještě mnohem rozsáhlejší přípravu.
„Samozřejmě si netroufnu o tom osobně spekulovat, ale může to budit podezření, že jsou s někým předem domluveni. Každopádně antimonopolní úřad by takovou zakázku měl při kontrole smést se stolu,“ říká Pavel, který kromě jiného spolupracuje s Transparency International. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zakázkami zabývá až po vyhlášení vítěze.
S managementem teplárny se nepodařilo před uzávěrkou spojit, aby se ke zkrácené lhůtě vyjádřil. Tendr už však stačil vyvolat poprask v čerstvě zvolené radě města, která vlastní většinu akcií teplárny. „Máme k tomu naplánované jednání s panem ředitelem. On tvrdí, že nejde o lhůtu pro podání nabídek, ale pouze pro převzetí dokumentace,“ říká náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová. Jak ale sama přiznává, ze zadávací dokumentace v elektronickém systému, který je přístupný na internetu, vyplývá něco jiného.
„Pokud by to tak skutečně bylo, tak je to samozřejmě špatně. Teplárna by se do toho vůbec neměla pouštět,“ říká Popelová. Sporný je totiž fakt, že představenstvo tepláren vypsalo tak rozsáhlý tendr krátce po volbách do zastupitelstva. V něm bylo sice zvoleno nové obsazení radnice za nezávislé hnutí Občané pro Budějovice, TOP 09 a ČSSD, ale to ještě nestačilo vyměnit staré zástupce v městských firmách. V teplárnách tak stále sedí manažeři napojení na ODS, jež ovládala radnici předchozí dekádu. „Určitě chystáme změny v představenstvu společnosti, zatím to máme v plánu v únoru,“ říká Popelová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).