Menu Zavřít

Podezřele levný prodej Pardubic

28. 4. 2008
Autor: Euro.cz

ZADLUŽENÝ KLUB - Hokejové Pardubice mají nového krále. Slavný extraligový klub získal za 25 milionů korun podnikatel Roman Šmidberský. Politici však kroutí hlavami, neboť město mělo i vyšší nabídky. A místo oslav se tak chystají trestní oznámení.

Chudá Popelka rozlouskla tři oříšky a dopracovala se ke štěstí. Zadlužený HC Moeller Pardubice dostal stejný počet oříšků, sáhl po tom nejmenším a ve šťastnou ruku doufá také. Zkusme ale jiný příběh. „Znám jednu dívku, ta má dukáty. A chalupu dostane od táty,“ láká Kecal v Prodané nevěstě.

Naše hokejová partie však peníze nemá (zato dluhy ano) a chalupu jakbysmet (arénu nadále bude vlastnit město). Přestože měla hned několik bohatších nápadníků, hodili ji na krk tomu, kdo zachrastil nejméně. „Podle ekonomické uzávěrky se jedná o dluh 46 milionů korun, klub je tak předlužen,“ tvrdí neúspěšný zájemce Jiří Topolský. Dosavadní majitelé tuto černou kaňku na vysvědčení hokejistů nezpochybnili, padaly dokonce vyšší cifry.

Malá bere

Zní to jako hloupý žert, že pardubickým zastupitelům učarovala nejnižší nabídka. Podnikatel Roman Šmidberský, který nedávno prodal spediční firmu, ukázal v peněžence 25 milionů korun a vyhrožoval, že pokud město vypíše výběrové řízení, zase ji schová. Další zájemce, realitní podnikatel Jiří Topolský, přihodil deset milionů a zaplatil by údajně i dluh vůči městskému rozvojovému fondu ve výši asi 12 milionů korun. Radnice však nad jeho štědrostí zavrtěla hlavou.

„Pro mne to postrádá všechny racionální aspekty. Dělá to dojem jediné správné nabídky, jakákoli jiná je špatná,“ říká Topolský, který zvažuje podat trestní oznámení na vedení města i klubu. Prodej chtějí soudní žalobou napadnout i opoziční zastupitelé ČSSD.

Třetím princem byl HB Capital Radima Nováka, který nabídl finanční vzpruhu mezi deseti až dvaceti miliony korun, přičemž město by nadále zůstalo většinovým vlastníkem klubu. Po uzdravení organizmu by jej potom mohlo podle něj prodat mnohem lépe. Možnost vypsat veřejnou soutěž však byla smetena ze stolu.

„Město nikdy neuvažovalo o vypsání výběrového řízení,“ prohlašuje primátor Jaroslav Deml s tím, že pouze peníze nezaručují budoucnost hokeje. „Očekával jsem, že všichni dostaneme v jeden den mapu a buzolu a v jeden den skončíme. To se nestalo,“ stěžuje si Topolský. Požehnání ale dostal Šmidberský a k tomu věnem 50,11 procenta akcií. Pardubice si ponechaly blokační minimum 34 procent a zbytek drží občanské sdružení a šéfové hokejového klubu Ondřej Heřman a Zbyněk Kusý.

Do tří let opět mistrem

Měla to být povedená sezona. Pardubičtí hokejisté chtěli letos útočit na nejvyšší mety, místo toho se však potáceli ve spodních patrech extraligy a nedoklopýtali ani do předkola play-off. Spekulovalo se o tom, že právě mizerné výkony a umístění v letošní sezoně mají snížit cenu klubu, aby byl levněji k mání. To by se nyní mělo změnit, zatím však jde pouze o slova. „Cílem je získat titul mistra České republiky a účast v Evropské lize do tří let,“ hlásá Šmidberský, který promítl působivou projekci své vize. Jiné ambice ovšem pardubický hokej ani mít nemůže, jestliže mistrovský pohár hráči zvedali nad hlavu již čtyřikrát a ještě loni hráli finále play-off.

BRAND24

Mužstvo přitom táhnou jedni z nejlepších, ne-li nejlepší fanouškové v celé soutěži. Již před desítkami let bývalo na stadionech slyšet proslulé skandování „Dynamo, Dynamo!“, když v národních barvách kosilo soupeře legendární útočné komando Martinec – Novák – Šťastný. Pokřik se sice od té doby několikrát změnil, zápal fandů však nikoli. „Můžeme být spokojeni, pan Šmidberský má velký potenciál, aby se klub dostal tam, kam má,“ doufá předseda fan clubu Karel Klodner.

Příznivci však rozpoutali bouřlivou slovní přestřelku, kde nešetří jadrnými výrazy. „Hlavně si asi teď dlouho budeme pamatovat, do jaké žumpy se hokej zase dostal,“ soudí jeden ze slušnějších názorů. Fanouškové polemizují rovněž o možné změně názvu na CS Cargo, jemuž Šmidberský svou spediční firmu prodal a stanul v jeho představenstvu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).