Menu Zavřít

Podařený comeback

19. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Krčský podnik prošel zásadní renovací, která posunula jeho úroveň výrazně nahoru

Hospoda ležící na kraji Kunratického rybníku Labuť se na tomto místě zmiňuje od konce patnáctého věku. Nevím, jakými kvalitami se v průběhu dějin pyšnila, vzpomínám však, že svého času patřila k vyhledávaným cílům pivařů i jedlíků. Pak ovšem restaurace U Labutě zmizela, aby se před necelým rokem objevila znovu. Prošla přestavbou, zkrásněla a dnes nabízí mnoho prostorů k vyžití nejen gastronomickému. Nás ale bude zajímat právě to.

Iluze léta

Restaurace, bar, dvě zimní zahrady a letní terasa, to vše je tu hostům k dispozici. Pípa září novotou, nádech zapadajícího slunce místnosti prozařuje teplem. Co se týče barevných odstínů, však celek upadá do jisté fádnosti kvůli různorodému, přece však poněkud sektorovému mobiliáři a jednolité dlažbě. Přívětivé servírky, široký výběr vín, slibovaná báječná kuchyně a znamenité pivo mají být léky, po jejichž požití by se měl první rozpačitý dojem rozplynout. Zkusme to tedy.
A zkusme to v zimní zahradě, jejíž tři stěny jsou cele prosklené. Denní světlo se uvnitř mísí s odrazy valéru stěn a tvoří iluzi příjemného letního podvečera. Co chvíli se na place objeví někdo z pozorného personálu, aby přehlédl potřeby hostí a vyhověl jejich přáním. Sympatické je kromě pečlivosti a vstřícnosti obsluhy i její odění. Elegantní blůzky servírek a košile číšníků dokreslují úroveň restaurace.
Zdejší jídelní lístek je dostatečně obsáhlý, ne však předimenzovaný. Výběr proto netrval dlouho. Servírka přijala objednávku, postavila přede mne malé pivo a s oblažujícím úsměvem odběhla. Ještě než jsem stačil setřít pěnu z úst po prvním napití, byla zpátky s grilovanými paprikami plněnými řeckým sýrem feta. Lusky – jeden jásavě červený, druhý oranžový – vyhlížely na talíři skromně, jako by se na bílé alabastrové ploše až trochu ztrácely. O to více však lákaly svůdnou vůní. Jejich hladký povrch byl bez jediné vrásky, slupka pevně přilínala k dužině, což vždy svědčí o umu kuchařově. Grilovat „oblečené“ papriky není totiž až tak snadné.
Stejně příjemná byla i chuť předkrmu. Šťavnatá, svěží a sládnoucí dužina fungovala jako dívka, která nenápadně, o to však účinněji eliminuje vychloubačné projevy svého kavalíra, v tomto případě slaného důrazného sýra. Feta svou smetanově hladkou konzistencí, zvláštní a jedinečné chuti, výrazem však až chlubivě marnivým zpočátku typicky středomořské chuti dominovala. Na konci se ale různé charaktery dvou lusků pozvolna posunuly do popředí, čímž srovnaly náskok sýra a připravily harmonické, osvěžující doznění sousta.

Jen pár špetiček

Dychtiv zvědět, kterak si šéf „labutí“ kuchyně Ondřej Exnar poradí s košatě rozvětveným sortimentem pokrmů, rozhoduji se pro těstoviny. Testovacím vzorkem budou špagety s vepřovou panenkou a krémovo-hořčičnou omáčkou, drcenými rajčaty a parmezánem. A již po prvním soustu začíná být zřejmé, že k výtečnosti paprik tomuto pokrmu leccos chybí. Těstovina je pevná na skus, omáčka ale trochu zaostává. Je příliš hustá, zřejmě redukovaná ohřevem, s nudlemi se vůbec nespojuje a hraje svůj part až příliš sólově. Hořčice je v ní cítit až někde ve druhém, třetím plánu, do celkového vyznění téměř nepromlouvá. Podobně se věci mají s rajčaty, která jako by pospávala. Svěží objetí, které měla omáčka poskytnout špagetám i masu, se zkrátka nekoná. Sýra pak je na to, aby se s ní pustil do křížku, trochu málo. Jen občas a pianissimo se přidá k vějíři chutí, do celé věci však moc nemluví.
Vrátit kuchyni dobré body vzápětí mohla grilovaná vepřová panenka s omáčkou z lesních hříbků a s bramboráčky. Šlo o kombinaci pohlednou pro oko: v rybníčku šedavého odstínu vedle sebe jako dvě velké ryby spočívaly řezy panenky a v jedné linii srovnané terčíky bramboráčků. V ústech však tenhle napohled souznějící obraz už tolik neladil. Jako by kuchař při práci s kořením vyčerpal na bramboráku všechnu invenci i odvahu. Dobře opečené placky měly vše, co jim náleží. Křupavý povrch, patrnou stopu majoránky, dostatek mírně „naškrobeného“ vstupu brambor. Česnek zprvu zdánlivě chyběl, ale v pravý čas vystrčil růžky a dal o sobě vědět přesně natolik, aby chuť doladil.
Omáčka už tolik štěstí neměla. Byla jemná, dokonce až nevýrazná. Kdyby bylo maso kořeněné, jak náleží, stačila by možná sůl, jistě by se spolu shodly. Umně upravená panenka, šťavnatá tak, jak to ne všude bývá zvykem, zvala k chutnému soustu. Byla však prostá chutí a šťávy neměly sílu. Pouze tu a tam maso na povrchu, kde se potkalo s ohněm, získalo něco důrazu. Škoda, k optimálnímu finále nescházelo mnoho – pouze pár špetiček koření.

Zavalen šátečky

Než odejdeme od grilu, je třeba ale ještě zmínit neobvyklý sortiment plemen skotu, ze kterých zde chystají steaky. Nabízejí jich hned sedm, některé vpravdě atraktivní. Právě pro tuhle škálu stojí za to zajít do „Labutě“ opakovaně.
To už ale mířil na stůl dezert, který měl opět odehrát nevděčnou úlohu zachránce večera. A trojúhelníčky šátečků plněné povidly plnily svůj úkol ostošest. Horké a posněžené bohatou dávkou cukru, podporované živým smetanovo-tvarohovým krémem ani v nejmenším nezklamaly. Nevím, zda šlo o polotovar, či nikoli. Pokud však ano, bylo s ním zacházeno s citem a uchystán byl velmi vnímavě a s respektem k vstupní surovině. Povidla správnou silou uchvátila něco z konejšivě sládnoucí příchuti těsta a nabídla nenásilný občerstvující ovocný projev. Jediným škraloupem šátečků bylo jejich značné množství.
Návrat Labutě do ligy pražských restaurací lze i přes zmíněné vady na kráse mít za vydařený. Vypíchnuté drobnosti se dají snadno doladit. Otazník zůstává – a to je vlastně obecný jev – nad návratem zdravé hospodské atmosféry, atmosféry, které se více dařilo v lokálech ne až tolik honosných. To ovšem restauraci U Labutě těžko seriózně vytýkat. V každém případě je totiž znovuzrození podniku milým comebackem.

Value for money
9 / 10
Hodnocení restaurace
Jídlo 37 bodů z 50
Obsluha 19 bodů z 20
Nápoje 18 bodů z 20
Prostředí 8 bodů z 10
Celkem 82 bodů ze 100

+ až marnotratně široký výběr vín
– kromě ne dokonale sladěné kuchyně chyby ve vinné kartě

Restaurace a penzion U Labutě
Thomayerova 751/3
Praha 4-Krč
tel.: + 420 225 986 030, +420 777 584 868
email: repofa@seznam.cz
www.restauraceulabute.cz

Otevírací doba Po–Ne 11.00–24.00
Kuchyně česká tradiční a osvědčené zahraniční
Země původu nabízených vín Česká republika, vinařsky významné země evropské, Kalifornie a Nový svět

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku
Vepřová zabijačková tlačenka 65 Kč
Bylinková palačinka plněná kozím sýrem s tataráčkem z lilku a cukety 90 Kč
Krkonošské kyselo podávané se škvarkovou plackou 49 Kč
Trhaný salát s pečenými paprikami, grilovanými kousky kuřete 130 Kč
Grilovaný filet z candáta na chřestovém rizotu s olejem z citrusových plodů 250 Kč
Na jehle servírovaná krůtí prsíčka se slaninou, paprikou a cibulí podávaná s raté brambůrky 170 Kč
Královská flákota z vepřové krkovice s restovanou zeleninou a šťouchanými brambory 170 Kč
Jehněčí kolínko na bylinkách s listovým špenátem, liškami a bramborovými noky 245 Kč
Svíčková Charolais s omáčkou demi-glace, černým kořenem v hořčično-medovém dresinku s raté brambůrky 295 Kč
Grilovaná kotleta s kostí protýkaná chilli papričkou s pečenou bramborou a pažitkovým dresinkem 175 Kč
Šafránové rizoto s kousky grilovaných krůtích prsíček a houbami Shitake, sypané kozím sýrem 145 Kč
Králičí stehno na smetaně s karlovarským knedlíkem 165 Kč
Kančí medailonky s restovanými liškami na cibulce a šťouchanými brambory 235 Kč
Šátečky plněné povidly 75 Kč

BRAND24

Výběr z nápojového lístku
Pilsner Urquell 12° světlé (tankové) 35 Kč za 0,5 l
Velkopopovický kozel 10° tmavé (sudové) 31 Kč za 05 l
Nealkoholické pivo Radegast Birell (sudové) 31 Kč za 0,5 l
Laurent Perrier Cuvée 55 Cru 0,75 1500 Kč
Müller Thurgau 2009 kabinet suché 0,75 – Vinařství Velkobílovická Vína 240 Kč
Cuvée Miroslav Švandrlík 2008 pozdní sběr polosuché 0,75 – Vinařství Kovacs Novosedly 380 Kč
Pinot Grigio Cabert 0,75 Friuli – Itálie 280 Kč
Grüner Veltliner Exklusive Neustifter Poysdorf 0,75 – Rakousko 360 Kč
Sauvignon Blanc „120“ Santa Rita 0,75 – Chile 390 Kč
Chablis Chateau de Viviers 0,75 – Francie 645 Kč
Frankovka Klaret 2009 pozdní sběr poloslané 0,75 – Vinařství Velkobílovická vína 270 Kč
Zweigeltrebe jakostní nedoslazovaný rmut 0,75 – ŠSV Velké Pavlovice – Sv. Floriánek 180 Kč
Dornfender 2008 jakostní 0,75 – Vinařství M. Spěvák Velké Bílovice 210 Kč
Svatovavřinecké barique 2008 pozdní sběr 0,75 – Moravko Valtice 340 Kč
Malbec Las Cardos 0,75 – Argentina 345 Kč
Cabernet Sauvignon Reserve F. F. Coppola 0,75 – Kalifornie 920 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).