Menu Zavřít

Pod taktovkou kulatého boha

12. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Thajská restaurace pod Petřínem přesvědčí autentickou kuchyní

Když se Prahou počala šířit móda asijských restaurací, objevila se na Újezdě NOI se zaměřením na thajské speciality. Díky pečlivě připravovaným pokrmům, pozorné obsluze i interiéru s jistým nábojem mystiky podnik brzy zaujal labužníky, a to nejen z řad milovníků východních kuchařských stylů.
Pokud nemáte na večer rezervaci, máte smůlu. Tak lze jednoduše popsat zájem o posezení v téhle restauraci. Tedy ne že by vás ochotní číšníci či sličné servírky neposadili, místo se najde. Jenže pouze na baru nebo u kavárenských stolků nízkých tak, že máte drink či talíř někde u kolen. Na baru se pojíst dá, ale to druhé není pro řádné vychutnání atraktivní krmě to pravé.

Svíčková i mečíky

Nicméně vnořme se do tajuplné nálady, která se nás chopí hned u vstupu, nechme se jí kolébat a zahloubejme se do obsáhlé nabídky rozmanitých chutí thajské kuchyně. Ještě lepší je ovšem požádat o pomoc někoho z obsluhujících, protože zdejší číšníci i servírky o nabízených pokrmech vědí všechno a většinou dokážou pokrmy popsat tak, že ve vás probudí bezuzdné laskominy. Mně se dostalo doporučení na Yam Neur Yang, ostrý salát z hovězí svíčkové s jarní cibulkou, tomaty, okurkou a thajskou omáčkou.
Tři papričky, jimiž je pokrm označen, znamenají maximální stupeň ostrosti, na což jsem po schválení výběru promptně upozorněn. Nevadí. Ostré tóny jsou průvodním zjevem mnoha zde připravovaných jídel, nicméně jejich palčivost není likvidující. Ostrá složka je výrazná, zvláště narazíte-li na plátek chilli papričky seříznutý do tvaru mečíku, není však, tedy přesněji nemá být, všespalující. V salátu vedle sebe dává vyniknout krvavě nasládlému projevu masa, před sebe pustí i spíše středomořskou svěžest rajčete, prostor v té barevné změti chutí nechá i šťavnaté, projevem však trochu unylé okurce. Sladkokyselá omáčka pak všechno obalí do tónů pro onu kuchyni tak typických. Natrpklá nakyslost je co chvíli předstižena lehkým sladkým valérem a místy rozhojněna o další ostrý dotek. Chuťový projev se nese vzhůru spirálou živosti a barevné pestrosti, v jaké je salát prezentován už napohled.

Háďata místo nudlí

Lokál, který se mezitím naplnil, se zvolna rozezvučel nadšenými hlasy. Personál se zběhle proplétá mezi stoly: muži s jistou odtažitostí podloženou profesní jistotou, ženy elegantně a s jistou něhou. Rostoucími požadavky přibývajících hostů se nenechají zaskočit a práci zvládají se zenovým klidem. Hosté ovšem nijak nenaléhají, užívají si zplna onu prazvláštní náladu, která dává zapomenout na hlučící dopravní chaos za okny. A když se dočkají své krmě, natěšeně se do ní pouštějí.
Stejně tak jsem učinil já, když se na stole objevila ryba Pla Nueng Ma-Nao, po našem mořský vlk marinovaný v domácí ostrokyselé omáčce, připravený v páře s čerstvými thajskými citrusy a chilli papričkami, čerstvými listy bazalky, koriandrem a česnekem. V tom přebohatém labyrintu chutí se téměř ztratíte, ale pak pochopíte cestu, kterou se dát.
Základem je rybí maso. Pečený vcelku je vlk při okrajích na hranici přetaženosti, téměř vysušený. Vyšší střed okolo páteře oplývá šťávami, ne však výraznějším chuťovým projevem. Soustu je ponechán ryzí, nijak neupravený odér moře. Ten se ale postupně obohacuje o všechny ty komponenty, jichž krmě skýtá ažaž. Vykoupáno v navinulé omáčce přebere maso její poslání, totiž oživit první dojem a připravit pole pro další hru. Papričky zazlobí, opět ale jen natolik, aby probudily k součinnosti jemnou bazalku a nastartovaly koriandr.
Zajímavě se na všem podílí česnek. Pokud neskousnete přímo stroužek, aby opanoval pohárky, není zprvu moc znát. Teprve při závěrečném „zúčtování“ chuťové kompozice se odkudsi objeví. Rýžové nudle jsou pak jen dodavatelem „těla“ pokrmu. Dost se s nimi však nazlobíte. Jsou kluzké, kroutí se jako klubko háďat a z každého sousta nabraného z misky alespoň jedna skončí na stole. Ať se snažíte sebevíc.

Léčebný pobyt

To už máte za sebou i jednu nebo dvě lahvičky thajského piva, které kdovíproč chutná velice podobně jako předtím nudle, a příjemně zasyceni hledáte závěrečný dovětek. Některé thajské dezerty budí obavy, protože bývají těžké, přeslazené a stavěné mimo naše chuťové zvyklosti. Pohár NOI však není gradován tímto způsobem. Vanilková zmrzlina se sladkou rýží, thajskými brambory, ananasem a arašídy není sladká. Tedy ne v prvním plánu. Škrobovitý dotek brambory – ano, její chuť je v poháru skutečně patrná – ananas s přídechem skryté pikantní razance i zemité oříšky, všechno se slije v jediný chór podložený zmrzlinou. Než sousto stačí ovládnout sladkost, odplyne v optimální harmonii.
Posezení v NOI má v sobě cosi víc než jen zajímavý prožitek z jedinečného ustrojení exotických krmí. Ono, upřímně řečeno, není až tak atraktivní dopřávat si nezvyklých kompozic často. Ovšem v propojení s působivou atmosférou, sympatickým prostředím i tak trochu rodinnou péčí zdejšího týmu se návštěva v NOI může stát jakýmsi „léčebným pobytem“. Pro tělo i ducha. A právě v tom tkví hlavní náboj téhle přívětivé restaurace.

Value for money
9 / 10

Hodnocení restaurace
Jídlo 42 bodů z 50
Obsluha 19 bodů z 20
Nápoje 18 bodů z 20
Prostředí 8 bodů z 10
Celkem 86 bodů ze 100

+ spojení exotické kuchyně s uklidňující atmosférou restaurace
– nepříliš šťastně pojednaná zahrada, nedosahující úrovně interiéru podniku

NOI
Újezd 409/19, 118 00 Praha 1 – Malá Strana, tel.: +420 257 311 112
e-mail: info@noirestaurant.cz, http: www.noirestaurant.cz
Otevírací doba Po–Ne 11.00–01.00
Kuchyně thajská
Země původu nabízených vín:

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku
Tod Mun Koong – smažené placky z krevet se sladkou chilli omáčkou 90 Kč
Tom Kah Kai – kuřecí polévka s kokosovým mlékem, dochucená citronovou trávou, limetovými listy a galangal 80 Kč
Lab Kai – míchaný salát z kuřete, čerstvých mátových lístků, smažené rýže, citronové šťávy a chilli papriček 180 Kč
Kang Mussa Man Nong Kai – kuřecí stehno ve vývaru z matsaman kari s kokosovým mlékem, brambory, cibulí a arašídy 180 Kč
Kang Khew Wan Ped – kachní maso vařené ve vývaru ze zeleného kari s kokosovým mlékem, bambusovými výhonky, karotkou, chilli papričkami, lilkem a čerstvými listy bazalky 210 Kč
Phad Priaw Wan Moo – vepřové maso se sladko-kyselou omáčkou, paprikou, karotkou, rajčetem, jarní cibulkou, ananasem a okurkou 190 Kč
Kang Khew Wan Neur – hovězí maso ze svíčkové, vařené ve vývaru ze zeleného kari s kokosovým mlékem, bambusovými výhonky, karotkou, chilli papričkami, lilkem a čerstvými listy bazalky 240 Kč
Koong Yang – grilované tygří krevety s thajskou omáčkou 290 Kč
Phad Thai Kai – smažené rýžové nudle s kuřecím masem, tofu 190 Kč
Pla Rad Prik – smažený chňapal červený se sladkou chilli omáčkou a smaženou bazalkou 290 Kč
Klauy Tod – smažené banány s vanilkovou zmrzlinou 115 Kč

BRAND24

Výběr z nápojového lístku
Moēt & Chandon Brut Imperial (0,75l) 2200 Kč
Ryzlink Rýnský Cépage 2006 (Mikulov – Morava) 590 Kč
El Coto Blanco Viura 2005 (Rioja – Spain) 515 Kč
Postales Del Fin Del Mundo Sauvignon/Semillon 2007 (Patagonia – Argentina) 560 Kč
Chardonnay DOC 2007 (Castel Sallegg – Sudtirol) 785 Kč
Gewurztraminer DOC 2007 (Kellerei St. Pauls – Sudtirol) 1290 Kč
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2007 (Marlborough – New Zealand) 1470 Kč
El Coto Rosado 2007 (Rijoa – Spain) 560 Kč
Cabernet Moravia 2007 (oblast Slovácká – Morava) 350 Kč
Tempranillo Tinto 2005 (Rioja – Spain) 680 Kč
Newen Malbec 2005 (Patagonia – Argentina) 750 Kč
Casas Del Bosque Clasic Cabernet Sauvignon 2005 (Rapel – Chile) 760 Kč
Crozes-Hermitage 2006 (Pierre Dupont – Vallé du Rhone) 910 Kč
Barolo „Serralunga“ DOCG 2003 (Michele Reverdito – Piemonte) 1690 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).