Menu Zavřít

Pod stromeček další trest

29. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Proces s Chodorkovským

BRAND24

Vánoce roku 2010 měly být poslední, které někdejší ruský magnát Michail Chodorkovskij stráví za mřížemi. Koncem října letošního roku mu měl vypršet osmiletý trest za daňové podvody a někdejšímu šéfovi ropného konsorcia Jukos tak svitla naděje, že opustí brány věznice.
Necelé dva týdny před Vánoci, které se v Rusku podle pravoslavné tradice slaví až 7. ledna, ale kdysi nejbohatší oligarcha dostal nechtěný dárek. Minulý čtvrtek ho ruská justice uznala vinným, že společně se svým společníkem Platonem Lebeděvem vyvedl z vlastní firmy 218 milionů tun ropy v hodnotě 29 miliard dolarů a navrch mu přidala dalších šest let. Moskevský obvodní soud v Chamovnikách tak Chodorkovskému prodloužil pobyt za mřížemi až do roku 2017 - přesně jak navrhovala obžaloba.
Druhý megaproces s mužem, který se znelíbil Kremlu, je označován za politicky zmanipulovaný. Napovídá tomu i průběh procesu – do soudní síně se nedostali ani novináři, ani Chodorkovského rodina. Soudce Viktor Danilkin, který sám strávil za podivných okolností šest hodin „na koberečku“ v sídle ruské rozvědky, nepovolil ani obvyklý videopřenos. Před budovou soudu pak milicionáři pozatýkali tři desítky Chodorkovského přívrženců.
Za oligarchu, který upadl v nemilost kvůli kritice exprezidenta Vladimira Putina, se postavila také šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a představitelé Evropské unie. Ostatně sám Putin již v polovině prosince v telemostu, v němž odpovídal na dotazy občanů prohlásil, že Chodorkovskij je zloděj a „měl by sedět“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).