Menu Zavřít

Pod krovy středověku

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Provedení interiéru je nedílnou součástí kalkulace

K dnešní návštěvě mě vedla čirá zvědavost. Není tomu dlouho, kdy se před vchodem do Jindřišské věže objevil poutač, hlásající existenci restaurantu Zvonice přímo v v jejích prostorách. A to hned ve třech podlažích. Letmým nahlédnutím do nabídky jsem seznal, že nejde o „lidovku“, což akcentovalo moji touhu objevit, co a jak za avízované ceny ve Zvonici nabízejí. Proto jsem se odhodlal vystoupat devět pater a v restauraci pojíst. Chvilku mi ale tentokrát trvalo, než jsem pro svůj podnik zlákal některého z mých častých spolustolovníků. Žádnému se nechtělo do schodů.
O schodech to ale vůbec nebylo. Stavba, ač pocházející někdy z časů Karla IV., je po rozsáhlé rekonstrukci vybavena moderním, rychlým a tichým výtahem. Ten vás v mžiku donese do některého z poschodí, ve kterých se dnes nachází restaurace. Tak tomu bylo i s námi. Obě podlaží jsou vnímavě vybavena ve stylu gotických časů, vkusně ovšem aktualizovaném. Rozdíl mezi vyšším a nižším sálem je v dispozicích. Zatímco v „sedmičce“ je trochu „přetrámováno“ a také sezení přímo pod olbřímím zvonem může vyvolávat obavu, stolky umístěné mezi konstrukcí krovu poskytují větší soukromí. Otevřenější prostor o patro výše nabízí výhled všemi směry a díky dvěma úrovním podlahy je asi atraktivnější. Rozhodujeme se pro něj a ihned prozkoumáváme lístek. Místnost je malá, číšník k nám má blízko, a tak se vše odehrává v tempu formule jedna. V nápaditě poskládané nabídce se vbrzku krystalizuje moje volba: consommée se zeleninou a masem a jehněčí roláda na rozmarýnu s pomeranči a capari, máslovou karotkou a bylinkovými brambůrkami. Kolega není příliš hladový, údajně mu postačí Caesar salát s marinovaným kuřátkem a parmskou šunkou. Po objednávce je čas na zevrubnější pohled do nitra místnosti. Budí dojem krychle, trámovou konstrukcí členěné podél obou os. To umožnilo instalovat v prostoru ještě jedno poschodíčko, malé, jen pro dva stolky. Prostor dokonale ctí dobu vzniku. Hlavními materiály jsou dřevo, železo a sklo. Dřevěné podlahy o odstín světlejší než trámoví a mobiliář, vše kompletované kůží a kovanými nebo z měděného plechy tlačenými svítidly, s dominantou, kterou tvoří masivní závěs mohutného zvonu. Stoly, nápaditě zbudované z hutných desek, opatřených kol dokola ručním kováním, stojí na zvláštních nohách. Kovová klec je naplněna rozměrnými oblázky, což udržuje stabilitu a zároveň působivě dotváří dřevní rys prostoru. Vysokánskými okny ve třech stěnách je mezi širokými mezerami v žaluziových okenicích neotřelý a velezajímavý pohled přes pražské střechy. Židle a křesla vypadají příliš jednoduše na to, aby byly levné, lososové prostírání a nachový „štych“ světla zapadajícího slunce dodává interiéru konejšivou, „hřací“ atmosféru. Zatímco znamenáme tuto příjemnou skutečnost, objevují se před námi naše úvodní chody. Polévka je voňavá a chuťově chytře poskládaná, jen jí, je-li avízovaná jako Consomée, chybí přece jen trocha síly. Masová chuť vývaru je trochu upozadněna silou zeleniny a příliš se neprosazuje. Ovšem salát na talíři mého přítele je již napohled báječný. Zajímavě servírovaný, kdy na velkém talíři je miska s vlastním salátem a vedle ní na zbylou plochu klubáku umístil kuchař dvě velké porce kuřecího masa, tvarované jako těla krevet. A jak pěkně to vyhlíží, tak znamenitě prý i chutná. Listy salátů, čerstvé a lákající, zkropené jakoby ranní rosou, hýří mládím. A v ústech jen křupou. Vzácně harmonicky doprovází maso, jemné, plné kořenných chutí a šťávy, velice pozorně připravené. Se všemi komponentami je výsledným dojmem příjemný, osvěžující pocit. Stejně pečlivě je připraven i můj chod hlavní, jehněčí roláda. Pohled na krmi je veskrze potěšující. Pod mřížkou pažitkových stonků jsou uzavřena kolečka rolovaného masa, mladé a zlaté brambůrky, komponované do tvaru bumerangu, tvoří živou barevnou opozici. Tmavá omáčka, zářivé proužky pomeranče a temná, podmračená očka kapar jsou dalšími hráči jak napohled, tak i coby složky chuťového vjemu. Decentně okořeněné maso je, doprovázené pikantnějším akcentem, jež poskytují kapary a uhlazené nasládlým tónem pomeranče, dobrým soustem. Karotka a „kmínek“ řapíkatého celeru rozšiřují záběr a propůjčují jehněčině rozmanitější efekt. Jenom o čárečku, ale skutečně jen o půl schodu déle bylo ponecháno ohni.
1845 korun, není, jak už řečeno, cena lidová. Ale viděno v souvislosti se skutečně příjemně determinujícím prostředím a faktem, že kdekoliv ve světě je nápad a originální provedení interiéru nedílnou součástí kalkulace, je, i díky úrovni podaných jídel, do koruny přijatelná.

Restaurant Zvonice Jindřišská věž
Tel: +420 / 224 220 009, fax: +420 / 224 220 028
www:zvonice.jindrisskavez.cz
Otevírací doba: pondělí - neděle 11.30 – 24.00
Počet míst: 45
Druh kuchyně: mezinárodní s podílem české
přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, němčina
Země původu nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 57 bodů ze 60

BRAND24

Výběr z jídelního lístku: Domácí Provensálská paštika s kachními jatýrky a zeleným pepřem Kč 190,-
Staročeská bramboračka s restovanými liškami Kč 120,-
Žabí stehýnka s česnekovým krémem a sýrovou tyčinkou Kč 290,-
Zeleninové „lasagne“ z lilku a cukety s ratatui gratinované mozzarellou Kč 310,-
Zelený salát s tuňákem, křepelčími vejci a jogurtovým dresinkem Kč 390,-
Pošírovaný candát se zeleninkou, stříbřitými cibulkami a baby karotkou Kč 580,-
Vepřová panenka plněná olivami, s fetta omáčkou, fazolovými snopky ve slanince a gratinovanými bramborami Kč 620,-
Pravá svíčková na smetaně s brusinkovým terčem a lázeňským knedlíkem Kč 490,-
Čokoládový mousse s ovocnou oblohou Kč 220,-

Výběr z vinného lístku: Piper Heidsieck Brut Kč 2800,-
Sauvignon ´01 pozdní sběr, Strážnická oblast (Vitis) Kč 550,-
Orvieto Classico ´99 – „Rufino“ Kč 550,-
Frankovka ´00 pozdní sběr, Strážnická oblast (Vitis) Kč 520,-
Carmenére Reserva „Misiones de Rengo“ Kč 880,-
Châteauneuf- du-Pape ´00 „Château de Beucastel“ - Rhôna Kč 6700,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).