Menu Zavřít

Pod dohledem pana Buška

18. 6. 2007
Autor: Euro.cz

ZÁMEK NEMILKOVVesnice Nemilkov leží přibližně patnáct kilometrů jihovýchodně od Klatov. Dnes je součástí obce Velhartice. Pochlubit se může zajímavým zámkem, který prošel řadou stavebních proměn. Nyní však již léta chátrá.Zámek Nemilkov se nachází v jihovýchodní části stejnojmenné vsi v areálu bývalého poplužního dvora.

ZÁMEK NEMILKOV Vesnice Nemilkov leží přibližně patnáct kilometrů jihovýchodně od Klatov. Dnes je součástí obce Velhartice. Pochlubit se může zajímavým zámkem, který prošel řadou stavebních proměn. Nyní však již léta chátrá.

Zámek Nemilkov se nachází v jihovýchodní části stejnojmenné vsi v areálu bývalého poplužního dvora. Je to obdélná patrová budova nepravidelného půdorysu s velkým věžovitým rizalitem (vystupujícím průčelím), arkýřem na krakorcích (vysunutým výběžkem v poschodí) a malou věžičkou.

Na fasádě jsou ještě zachována renesanční psaníčková sgrafita a v hlavní obytné části je několik původních kleneb, dřevěných zárubní a štukových ozdob. Na stěnách se částečně dochovaly malované obrazy, a chloubou zámku je také barokní oltář v prvním patře. Objekt je však v současnosti ve velmi špatném stavu a potřebuje celkovou rekonstrukci. Jeho majitelem je obec Velhartice, která ale na opravy peníze nemá a zámek nabízí prostřednictvím několika realitních kanceláří k prodeji. A to za 8,32 až devět milionů korun.

DVĚ PŘESTAVBY

Původní gotická tvrz v Nemilkově vznikla pravděpodobně ve 14. století, tedy v době, kdy byl majitelem sousedního panství slavný Bušek z Velhartic. Na nemilkovské tvrzi však sídlila pouze nižší šlechta, která v historii nezanechala výraznější stopu.

Teprve po roce 1555 nabyl Nemilkov postupně na významu. Tvrz získali Rendlové z Úšavy a po nich Bohuchvalové z Hrádku, kteří původní objekt přestavěli na pohodlnější renesanční zámek (z této doby se dochovala již zmíněná sgrafita).

Majitelé panství se poté rychle střídali, žádný z nich ale stavbu výrazněji nezměnil. K druhé zásadní přestavbě tak došlo teprve po roce 1798 za Martina Schreinera. Zámek dostal současnou barokní podobu a vznikla v něm také nová kaple. Poslední stavební úpravou byla dostavba severozápadního křídla v roce 1847.

STÁTNÍ STATEK S KNIHOVNOU A BYTY

Rod Schreinerů držel zámek Nemilkov až do konce druhé světové války. Další snahy o přestavbu však již nebyly realizovány a budově byla v letech 1942 až 1943 pouze opravena fasáda.

BRAND24

Roku 1945 připadl objekt státu a nadále byl využíván již jen jako sídlo státního statku, lidová knihovna a byty. O jeho údržbu se přitom nikdo příliš nestaral a někdejší šlechtické sídlo začalo chátrat.

Po roce 1989 získala již notně zbědovaný zámek obec Velhartice. Obyvatelné je dnes pouze jedno křídlo, do objektu zatéká a na mnoha místech padá omítka. Zatím ještě není narušena statika, nezačne-li se ale s důkladnou rekonstrukcí, bude z památky brzy ruina.

POPIS OBJEKTUnázev zámek Nemilkovmísto Velhartice-Nemilkovkraj Plzeňskýadresa a. p. 1typ zámekstav chátrajícívyužití částečněkult. památka od roku 1958nabízí Fox Realitycena od 8,32 milionu Kč
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).