Menu Zavřít

Poctivá práce postižených funguje, ukazuje družstvo Ergotep

15. 2. 2012
Autor: profit

Přestože dvoutisícové městečko Proseč na Vysočině svírá v těchto dnech sníh a mráz, zaměstnanci družstva Ergotep odtud řídí rozesílání balíků a skladování zboží po celé republice.

Foto: Profimedia.cz

Podnik se dokázal prosadit v konkurenci firem z Prahy a dalších velkých měst. Přitom 95 až 100 procent jeho zaměstnanců tvoří zdravotně postižení. Když družstvo v roce 2003 začínalo, byli jeho zakladatelé tři, z toho dva zdravotně postižení. V současnosti jich už v Ergotepu našla práci stovka. Pro rozvoj firmy bylo klíčové, že hned druhý rok své existence navázalo spolupráci s významným partnerem, Poštovní spořitelnou.

Měli jsme zpracovaný projekt bankovního produktu pro zdravotně postižené. Sháněli jsme partnera a první na seznamu, koho jsme oslovili, byla Poštovní spořitelna vzhledem k tomu, kolik má bezbariérových obchodních míst. A za čtyři měsíce už byl náš projekt v portfoliu jejich produktů,“ popisuje začátek úspěšné spolupráce, která funguje do dneška, předseda družstva Petr Herynek.

V Ergotepu nejdříve začínali s jednoduchými kompletačními a balicími pracemi v rámci výroby a distribuce propagačních materiálů banky. Postupně pak spolupráce přešla k sofistikovanějším produktům. Ve vytvořeném administrativním centru například firma zpracovává část bankovních operací. Ergotep také zajišťuje provoz věrnostního programu Poštovní spořitelny a elektronického obchodního systému www.ctyrlistek.eu, který umožňuje klientům spořitelny nákupy za výhodnější ceny.

Družstvo spolupracuje i s Českou poštou. „Každá složenka, která včera prošla Českou poštou, se v noci stáhne v pytlích, naskenuje se a datovým mostem se dostane do Ergotepu. Tam sedí 30 lidí se zdravotním postižením, kteří doklady zpracovávají: Přenesou je do počítače a zase je stejnou technologií vracejí zpátky,“ vysvětluje Petr Herynek jednu ze služeb družstva.

Ergotep rovněž vybudoval logistické centrum, které je napojeno na Českou poštu a významné přepravce. To se zabývá odbavováním balíkových zásilek. Jen loni jich bylo okolo jednoho a půl milionu. Družstvo se pustilo i do skladování na dálku, kdy pro klienty z různých částí země řídí celé skladové hospodářství a logistiku v rámci České republiky. Firma vyvinula i vlastní IT produkt, vědomostní soutěž pro základní školy a víceletá gymnázia.

BRAND24

Současné změny v zákoně o zaměstnanosti, který upravuje práci postižených, považuje předseda Ergotepu za pozitivní. „Náhradní plnění je z obecného hlediska obchodní pobídka pro sociální firmy. Tu dosud odčerpávali zaměstnavatelé, kteří tento systém zneužívali. Po současných změnách a omezení náhradního plnění vidíme výrazný nárůst zájmu o práci skutečných sociálních firem, které se dosud na trhu nedokázaly prosadit vedle podniků, jež podporu zneužívaly,“ říká Petr Herynek a dodává: „Teprve po zavedení změn začala opatření sociálním firmám skutečně pomáhat a plnit původní smysl.

Družstvo, které v počátcích své existence získávalo od velkých firem pomoc v rámci jejich programů společenské odpovědnosti (CSR), se již před časem samo stalo poskytovatelem CSR aktivit. Pořádalo například vzdělávací semináře a kurzy. Svůj největší projekt v této oblasti chystá. Vybuduje školicí centrum sociálního podnikání, v němž by se měli podnikatelé pracující se zdravotně postiženými vzdělávat a získávat dobré příklady z praxe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).