Menu Zavřít

Počítají se hlasy pro nepřímou volbu

17. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Volba prezidenta

BRAND24

Jen idiot nemění své názory! Jeden z nejznámějších výroků bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana nyní dostává nový náboj. Podle informací týdeníku Euro totiž bývalý premiér začíná přehodnocovat svůj postoj k volbě prezidenta. Třebaže Zeman i jeho politické uskupení Strana práv občanů – Zemanovci (SPOZ) byli dosud nejhalasnějšími propagátory přímé volby, pozvolna se smiřují s tím, že k ní ani tentokrát nedojde. Teď jen vymyslet, jak by čestný předseda mohl uspět v nepřímé volbě, tedy u poslanců a senátorů. Jsou-li jejich odhady a kalkulace pravdivé, nemusel by být Miloš Zeman bez šancí a mohl by překvapit jako svého času Václav Klaus.
Zemanovci minulý týden prezentovali svoji petici za přímou volbu prezidenta, starostů, primátorů a hejtmanů. Předseda SPOZ Vratislav Mynář na tiskové konferenci nicméně mimo jiné připustil, že přímá volba nebude. Vysvětloval to tím, že veřejné slyšení k petici bude až „12. ledna příštího roku“, což je podle něj „termín účelový, protože už teď je téměř jisté, že zákon o přímé volbě prezidenta neprojde sněmovnou do konce roku“. Ještě než zmiňovaná tisková konference vůbec začala, Zemanovi nejbližší spolupracovníci týdeníku Euro řekli, že počítají s volbou nepřímou a expremiér by se jí měl zúčastnit. Prý už zahájili jednání, aby měl Zeman dostatek hlasů a šanci na úspěch.
Vše souvisí se snahami šedé eminence ODS Tomáše Hrdličky (Euro 46/2011) spojit projekt Jiřího Paroubka LEV 21 se Zemanovci. Paroubka očividně přesvědčil, bližšímu spojení obou subjektů se ale brání Zemanova pravá ruka Miroslav Šlouf. Ten využil svých kontaktů na stranickou kliku v ČSSD okolo prvního místopředsedy Michala Haška a jihomoravský hejtman posléze vyhlásil, že by Zeman mohl být kandidátem sociální demokracie. Tím se proces sbližování mezi Paroubkovci a Zemanovci prozatím zastavil.
Ačkoli je dnes Hrdlička v rámci ODS jedním z nejvýraznějších bojovníků za přímou volbu prezidenta a udržení stávající vlády až do konce volebního období (při prezidentské volbě by se tak dalo kalkulovat se stávajícím rozložením sil, jen s drobnou, ale nikterak výraznou obměnou při senátních volbách v příštím roce), propočítávají už Zemanovi spojenci čísla při volbě nepřímé. Podle těchto kalkulací by Zemanovi mohly dát v tajné volbě hlasy Věci veřejné (zajišťoval by Tomáš Hrdlička s Romanem Janouškem), komunisti (vyjednával by přímo Zeman, respektive Šlouf) a část ODS (lidé s vazbami na Václava Klause a Hrdličku).
Z pohledu Zemanovců jde teď o to, zda vsadit na Paroubka a fakt, že k němu přeběhne dostatek zákonodárců z ČSSD, anebo na Haškovu část socialistů. Proto zatím kvůli strategickým rozvahám Miroslava Šloufa nedochází k bližšímu spojení Zemanovy a Paroubkovy strany, podporu socialistů by to totiž mohlo ohrozit. Z prosté matematiky ale vychází, že by ani v nepřímé volbě nemusel být Miloš Zeman bez šancí. Samotného Zemana, který by musel změnit postoj, se týdeníku Euro zastihnout nepodařilo. „Miloš je komplikovaný člověk a svérázná postava, takže je to těžké předjímat. Zatím jsme o tom nemluvili. Kdyby ale nedejbože přímá volba neprošla a objevila se jakákoli skulina pro volbu nepřímou, udělali bychom vše pro to, aby uspěl,“ řekl Vratislav Mynář.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).