Menu Zavřít

Počítač připravuje lidské uši

23. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Lidské ucho je uzpůsobeno k naslouchání zvukům, které přijímá od dětství, a vzpouzí se, jakmile přicházejí zvuky, na které není zvyklé. Na základě tohoto poznatku přišel nedávno jeden Francouz s počítačovým programem, který formuje ucho pro cizí zvuky a usnadňuje učení jazykům.

Padesátiletý Jacky Munger, který se s jazyky trápil už ve škole, zdokonalil vynález zvláště vítaný pro uši francouzsky hovořících osob, které jsou zvyklé na nízké zvukové frekvence (125 až 2000 megahertzů), což jim nedává téměř žádné dispozice k zachycování zvuků jiných jazyků ve vyšších frekvencích, jako je angličtina (2000 až 12 000 MHz).

ŠVÉDŮM JDE UČENÍ SAMO

Francouzi tak mají nevýhodu i před Švédy, kteří pokrývají celou škálu frekvencí a jsou pověstní svou schopností se cizí jazyky učit. „Mateřský jazyk vytváří bariéry v uších, které jsou pak hluché k dalším sekvencím,“ vysvětluje Munger. Vynálezce, původem z francouzského města Met, vytvořil počítačový program pojmenovaný Speedlingua, který umožňuje studentům „připravit uši“ na zvuky jazyků, které se učí. S přilbou a mikrofonem napojeným na počítač student nejprve čtvrt hodiny poslouchá hudbu (Handela), která jej postupně přibližuje frekvencím zvoleného jazyka. Hudba je totiž přepracována pro počítač, aby zdůraznila frekvence, o něž zrovna jde, a připravila tak studentovo ucho na nové tóniny. Pak začíná vysílání jednoduchých slov a vět (začíná se abecedou), které student musí opakovat. To, co student řekne, pak počítač v reálném čase analyzuje a automaticky modifikuje, přičemž zdůrazňuje chybějící frekvence.

BRAND24

**STAČÍ SE JEN NAUČIT SLOVÍČKA A GRAMATIKU

Nový zvuk je okamžitě znovu vysílán do uší budoucího polyglota, který tak slyší vlastní hlas zároveň se vzorem. Během dvanácti sezení po 45 minutách lze podle Mungera odstranit hlavní problémy s výslovností. Pak jen stačí naučit se slovíčka a gramatiku. Jacky Munger se pustil do svého projektu před čtyřmi lety, když se mu nedařilo zdokonalit se v angličtině v rámci své profese marketingového poradce. Zjistil, že jeho sluch není schopen přijímat zvuky nad 6000 MHz. „Zjistil jsem, že zdaleka nejsem sám. Snažil jsem se zjistit, proč je tomu tak, zajímalo mě to,“ říká. „Objevil jsem v sobě vynálezce,“ dodává. Munger navázal kontakt s univerzitou v Metách a našel investora, Martina Velasca ze Ženevy, který do jeho projektu vložil na tři miliony eur. Jeho metoda umožňuje učit se francouzštině, němčině, španělštině a angličtině, dokonce i americké angličtině, jejíž frekvence se liší od anglické. Na řadu mají přijít čínština a japonština. Program Speedlingua, kterýje určen jak pro začátečníky, tak pro pokročilé, bude k dispozici prostřednictvím jazykových škol nebo v obchodě. Ohlášená cena se má pohybovat podle jednotlivých zemí od 65 do 110 eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).