Menu Zavřít

Pochopíme obezitu?

17. 9. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

BRAND24

Epidemie nadváhy a obezity se šíří. Podle odhadů WHO bude v roce 2015 na celém světě žít 2,3 miliardy dospělých lidí s nadváhou, z nich zhruba 20 milionů dětí ve věku do pěti let. A ještě horší číslo: 700 milionů lidí bude obézních.
Ačkoli v řadě zemí proběhly studie zaměřené na zkoumání nadváhy a obezity, mnoho mechanismů vzniku těchto postižení zůstává skryto. Zkoumání se totiž zpravidla omezují na jednu zemi a soustřeďují se na parciální otázky, především na výživu, jídelníček a tělesnou aktivitu. Lékařské a vědecké zprávy však naznačují, že zdravý životní styl již k prevenci nadváhy a obezity nestačí.
Průlom by mohl znamenat plánovaný evropský výzkumný program připravený střediskem C.R.I.S (Centre de Recherches International pour la Santé). Během tří let se do něj zapojí desítky evropských univerzitních center a celkem sedm tisíc dobrovolníků, dospělých ve věku 20–50 let i dětí ve věku 6–7 let. Cílem je vytvořit první evropskou databanku s údaji o problematice nadváhy a obezity.
Středisko C.R.I.S. sdružuje 2500 badatelů z různých oborů, sídlí v Mnichově, Paříži, Pekingu a v USA. Od roku 1999 se soustřeďuje na výzkum nadváhy a obezity a z výsledků čerpají mimo jiné i zákonodárci a další lidé s rozhodovacími pravomocemi při tvorbě doporučení, která jsou důležitá v boji s novou celosvětovou epidemií. Ti si začínají stále intenzivněji uvědomovat kritický dopad postižení. Nepřímé a nehmotné důsledky se měří obtížně, zato přímé náklady na zdravotní péči související s obezitou tvoří podle odhadů v Evropě 1 až 5 procent a v USA přibližně 7 procent z celkových výdajů na zdravotní péči. Pokles počtu obézních lidí a lidí s nadváhou o pouhé jedno procento by znamenal úsporu 3,3 procenta z celkových nákladů na zdravotní péči.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).