Menu Zavřít

Počet insolvenčních návrhů stále roste, v lednu se zdvojnásobil

2. 2. 2010
Autor: profit

Počet insolvenčních návrhů letos v lednu meziročně stoupl na téměř dvojnásobných 819 případů. Zatímco u firem stoupl mírně, u fyzických osob byl nárůst výrazný.

Autor: Profimedia

BRAND24

Podle průzkumu společnosti Creditreform firemní insolvenční návrhy se ve srovnání s lednem 2009 zvýšily o 17 procent. Z 348 firem, na které byl podán insolvenční návrh, je již 141 v likvidaci. Nejčastějším důvodem je nedostatek majetku. Lednové insolvenční návrhy se týkaly spíše menších firem, výjimkou však je prostějovská společnost Oděvní podnik, která zaměstnává 1500 osob a v roce 2009 dosáhla obratu 1,35 miliardy korun.

„Pokračuje trend nastartovaný loni, kdy se v Česku začaly naplno projevovat dopady ekonomického poklesu. Předpokládám, že ani v následujících měsících se situace příliš nezmění,“ komentoval situaci specialista na finanční právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jiří Markvart. Nejčastějšími důvody úpadku jsou podle něj vedle sníženého odbytu také velká zatížení fixními platbami a v důsledku toho nedostatek hotovosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).