Menu Zavřít

Spotřeba plynu v Česku roste. Paroplynka v Počeradech jede naplno

5. 12. 2019
Autor: Archiv

Cena plynu padá, elektřina z uhlí stojí více. Společnosti ČEZ proto vyplatí, aby plynové Počerady vyráběly elektřinu na plný výkon.

Zatím je to jen nepatrná změna ve statistikách, trend je však zřejmý a zdánlivě nelogický. Spotřeba zemního plynu v Česku roste navzdory zvyšujícím se teplotám. Za prvních šest měsíců letošního roku dosáhla spotřeba podle statistik Energetického regulačního úřadu 4,7 milionu kubíků.

Loni to za stejné období bylo 4,5 milionu, ačkoliv průměrná teplota byla nižší, byť jen nepatrně. V prvním pololetí 2017 byla sice spotřeba 4,7 milionu kubíků srovnatelná s letoškem, ovšem tehdy bylo i mnohem chladněji.

Vývoj má jednoduché vysvětlení. Kvůli teplým zimám a klesající spotřebě, ovšem také vyšší konkurenci ve světě začala padat cena plynu. Naopak mnohonásobné zdražení povolenek významně znevýhodnilo kdysi nejlevnější výrobu elektřiny z uhlí.


Předseda rady ERÚ: Přeměna energetiky v budoucnu zvýší regulovanou část ceny energií

 Elektřina - ilustrační foto


Polostátní společnosti ČEZ se tak vyplatí, aby paroplynová elektrárna Počerady (neplést s hnědouhelným zdrojem ve stejné lokalitě) jela na plný výkon. To se odrazilo i na statistikách spotřeby plynu.

ČEZ přitom v minulosti čelil kritice, že zdroj dokončený v roce 2013 za 16 miliard korun málo využívá. Dokončení se totiž střetlo s rekordně nízkou cenou elektřiny a provoz se tak nevyplatil. Nyní je situace na trzích jiná a podle odhadů z branže by mohla ještě nějakou dobu setrvat.

Čtěte také:

Bič na distributory energií. ERÚ chce srazit tarify za elektřinu i plyn

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

BRAND24

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).