Menu Zavřít

Po padesáti letech skončí kvóty na cukr. Hrozí propad cen jako u mléka

30. 1. 2017
Autor: Rego Korosi CC BY-SA 2.0 Flickr

Minulý týden zemědělci protestovali v Bruselu kvůli nízkým cenám mléka. Před sídlo EU vysypali tunu sušeného mléka. Od října dojde k deregulaci trhu s cukrem a podle analytiků může dojít k podobnému propadu cen.

Minulý týden producenti mléka sypali sušené mléko na zem před palácem Europa v Bruselu, kde jednali ministři zemědělství. Na protest proti nízkým cenám. Mnoho z nich prý stojí na pokraji bankrotu. EU zrušila kvóty na mléko v roce 2015. Farmáři mohou produkovat mléka, kolik chtějí.

V souvislosti s embargem na mléčné výrobky do Ruska a celosvětovým poklesem poptávky nyní ceny klesají. „Producenti mléka po celé Evropě bojují s krizí,“ uvedla Sieta van Keimpema, farmářka a viceprezidentka lobbistické skupiny European Milk Board, zastupující evropské producenty mléka.


Čtěte více o farmaření:

Kozy jsou citlivá komodita. K byznysu snů mají ale daleko

 Jakub Špatný si i přes zimu přivydělává, kozí farmu by ale neopustil


Financial Times upozornily, že se cena mléka na světovém trhu propadla od konce roku 2015 na polovinu. Kromě embarga Ruska na potraviny z EU za to může také zvyšování zásob sušeného mléka jak v EU, tak v Číně.

„Liberalizace trhu vůbec nefunguje,“ postěžovala si van Keimpema. Podle ní jsou ceny mléka stále pod náklady evropských zemědělců. EU přitom produkuje asi čtvrtinu celosvětového objemu mléka. „Trh se pokouší nalézt rovnováhu,“ míní analytik Kevin Bellamy z nizozemské Rabobank, která poskytuje půjčky zemědělcům.

Obdobná situace může hrozit i na trhu s cukrem. Od října 2017 má totiž začít liberalizace trhu s touto komoditou. Po téměř padesáti letech, kvóty byly zavedeny v roce 1968. Zemědělští odborníci se ptají, zda v souvislosti ze zrušením kvót budou za pár let politici v Bruselu zasypáni sladkým bílým práškem.

Vývoj ceny cukru na newyorské burze.

Vývoj ceny cukru za poslední rok na New York Mercantile Exchange. V centech za libru. Zdroj: tradingeconomics.com

I když se evropští producenti podílí na globálním obchodu s cukrem asi deseti procenty, stále jsou podstatnými hráči na trhu. Největší je Brazílie, drží téměř čtvrtinový podíl na celosvětové produkci. Produkce cukru by se mohla v sezóně 2017 až 2018 zvýšit v zemích EU o deset až dvacet procent, odhadují analytici.

Naštěstí deregulace trhu s cukrem přichází v době, kdy ve světě převyšuje poptávka nabídkou, tvrdí Robin Shaw, makléř z firmy Marex Spectron, jež obchoduje s komoditami. Cena se v posledním roce zvýšila o třetinu. „Trh potřebuje více evropského cukru,“ tvrdí Shaw.

Nejvíce cukru produkuje v EU Francie. Tamní farmáři počítají se zvýšením osevní plochy s cukrovou řepou o 15 procent, v Británii až o 30 procent, odhadla firma Kingsman.

Proto se může rychle stát, že nabídka převýší poptávku a ceny se propadnou. Navíc i ve světě se situace mění. „Brazílie a Thajsko vypadají lépe a zdá se, že i Indie se vzpamatovává z propadu,“ komentoval situaci na globálním trhu s cukrem Claudiu Covrig z firmy Kingsman.

I když pro evropské producenty vypadá nyní situace příznivě, pokud se ceny propadnou pod 18 centů za libru cukru, přestanou být podle Covriga konkurenceschopní.

 Produkce cukru v EU

Odhad zvýšení produkce cukru v zemích EU. Zdroj: FT

Od konce regulace trhu s mlékem v roce 2015 dostali zemědělci v ČR, kteří produkují mléko, finanční podporu převyšující jednu miliardu korun. Polovinu z Bruselu, druhou polovinu z českého rozpočtu.

CONTENT24

České a moravské řepařství a cukrovarnictví zažilo deregulovaný trh od roku 1990 do roku 2004. V této době zanikla většina cukrovarů. Z šedesáti zůstalo třináct. V období 2013 až 2014 jich bylo sedm a produkovaly 512 tisíc tun bílého cukru.

Dále čtěte:

Cena lososa láme rekordy. Může za to mořská veš

Nejen rum a doutníky. Kuba má poklad v biomedu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).