Menu Zavřít

Po letošním slabém zájmu o ropu klesne její prodej i příští rok

11. 7. 2012
Autor: profit

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) očekává v příštím roce další zpomalení růstu poptávky po ropě, který bude již v letošním roce slabý. Důvodem je dluhová krize v Evropě, pokulhávající oživení ekonomiky USA a zpomalení růstu v rozvíjejících se zemích.

Foto: Profimedia

Průměrná denní poptávka po ropě kartelu v roce 2013 má zůstat pod současnou těžební úrovní a dodávky ze zemí mimo kartel budou dostatečné, aby mírný růst poptávky vyrovnaly. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí zhruba třetinou.

OPEC ponechal růst poptávky pro letošní rok beze změny na 0,9 milionu barelů denně. V příštím roce má růst zpomalit na 0,82 milionů barelů denně. “Skutečnost, že odchod Řecka z eurozóny s vážným dopadem na ekonomiku eurozóny stále nemůže být vyloučen, je i nadále důvodem k obavám,“ dodal kartel ve své pravidelné měsíční zprávě.

Prognóza kartelu je podobná prognóze americké vlády, která v úterý snížila svůj odhad růstu poptávky po ropě pro příští rok o 360 tisíc na 730 tisíc barelů denně.

BRAND24

OPEC odhaduje, že dodávky od zemí mimo kartel se letos zvýší o 0,7 milionu barelů denně. V roce 2013 mají stoupnout o 0,9 milionu barelů denně. “Dodávky z USA by měly v roce 2013 činit v průměru 10,07 milionu barelů denně, což je proti roku 2012 růst o 0,37 milionu barelů denně. Tento růst bude nejvyšší ze všech zemí mimo OPEC a bude to nejvyšší roční úroveň od roku 1986,“ dodal kartel.

Agentura Reuters minulý měsíc uvedla, že dodávky ropy z 12 členských zemí kartelu klesly v červnu v průměru na 31,63 milionu barelů ropy denně z květnových 31,7 milionu barelů denně. Těžba i přes pokles zůstala nad dohodnutým limitem 30 milionů barelů denně, přestože se kartel na svém jednání 14. června znovu dohodl, že tento strop nebude překračovat. Těžba Íránu byla kvůli embargu západních zemí nejnižší od roku 1989.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).