Menu Zavřít

PO AMPUTACI

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Firma přišla ze dne na den o nejlepší dceřinou společnost

Když představitelé ZPS Zlín zjistili, že z portfolia firmy náhle zmizel majoritní podíl v dceřiné společnosti Kovosvit Sezimovo Ústí, padala slova o uloupených akciích. Přesto byla transakce, která proběhla v prvních červencových dnech , naprosto legální. Přiznal to nakonec i zlínský podnik.

Převod proběhl na přepážce Střediska cenných papírů a byl zcela v pořádku, i když o něm původní majitel akcií - tedy ZPS - nevěděl. Prodávajícím byla dříve neznámá firma Quonex Group, kupujícím rovněž nepříliš známá společnost I. F. B. ZPS nyní prochází restrukturalizací, usilují o účast ve vládním programu revitalizace a hledá zahraniční partnery, ovšem jejich pozicí otřáslo i to, že se Quonex zároveň stal jedním z jejich nejvýznamnějších vlastníků.

Ve Zlíně zatím zataženo.

K akciím obou podniků přišel Quonex oklikou, od krachující Pragobanky totiž koupil závazky ZPS ručené právě zmíněnými akciemi. Jak podíl v Kovosvitu, tak i v ZPS tedy získal jako propadlou zástavu. Zatímco akcie Ko vosvitu, které představují v těchto strojírnách téměř sedmdesátiprocentní podíl, okamžitě prodal firmě I. F. B., osud podílu v ZPS, kde je Quonex nyní vlastníkem 14,04 procenta majetku, je nejistý. O tom, zda firma hodlá i tento podíl prodat a kdy, se zatím jen spekuluje. Mluvčí Quonexu Vladimír Hamouz uvedl, že firma nyní jedná s věřitelským výborem ZPS a své další záměry zveřejní až poté, co budou tato jednání uzavřena. „V žádném případě nechceme narušit nastoupenou restrukturalizaci podniku, řekl.

Pokud by Quonex zůstal akcionářem ZPS, může se začátkem srpna jako jeden z vlastníků přednostně zúčastnit schváleného navýšení základního jmění a ve firmě získat vyšší než dosavadní podíl. I k účasti na navýšení se však zatím odmítl Hamouz vyjádřit. Nepřímo však připustil, že akcie ZPS byly při transakci spíše vedlejším produktem. „Kupovali jsme to jako balík, odpověděl na otázku, proč si firma k lukrativnímu podílu v Kovosvitu přibrala i akcie ZPS.

Firma Quonex Group Praha má statut společnosti s ručením omezeným, základní jmění 100 tisíc korun a sídlí v prostorách bývalé centrály Pragobanky v Praze. Vznikla začátkem letošního roku. Jednatelem a jedním ze zakládajících čle nů je zlínský občan, bývalý místopředseda poslanecké sněmovny a poslanec za ODS Jiří Honajzer.

Dalšími významnými vlastníky ZPS jsou s téměř dvaceti procenty akcií investiční fond České spořitelny SIS a Česká pojišťovna (18,4 procenta). Ve firmě však už delší dobu místo akcionářů rozhoduje věřitelský výbor, v němž zasedají banky, k terým firma dohromady dluží přes čtyři miliardy korun.

Návrat ztracené dcery?

Přestože akcie Kovosvitu již změnily majitele, ZPS se nevzdávají a usilují o to, aby je získaly zpět. Podle mluvčí firmy Eriky Síkorové existuje možnost, že se Kovosvit vrátí pod křídla ZPS, závisí to však na rozhodnutí v ěřitelského výboru. „Ta operace není při splnění původních závazků nevratná, uvedla. Banky, které by však musely souhlasit s výjimkou z nynější dohody o neútočení, zatím podle Síkorové vzaly změnu na vědomí a o dalším postupu rozhodn ou až v příštích dnech.

Předseda představenstva I. F. B. Miloslav Vyhnal upozorňuje, že jeho firma o nějakém vracení akcií vůbec neuvažuje. „S námi dosud nikdo, tedy ani ZPS, o případném prodeji akcií nejednal. A ani to, že by zlínská společnost uhradila závazky , které má nyní vůči Quonexu, nezakládá žádný důvod, abychom akcie Kovosvitu vraceli, řekl.

V Sezimově Ústí nadále jasno.

Podle Vyhnala si zatím hodlá I. F. B. svůj podíl v Kovosvitu ponechat. „Neříkám, že ho neprodáme nikdy a za žádných okolností, ale nejprve chceme firmu stabilizovat a teprve poté se rozhodnout, řekl. V S ezimově Ústí nebude nový vlastník zatím měnit ani management. Pro Kovosvit je podle Vyhnala nyní důležité, že se vymanil ze stínu zadluženého ZPS.

BRAND24

Akciová společnost I. F. B. Praha má švýcarského majitele a základní jmění pět milionů korun. Zveřejněné navýšení majetku na pětačtyřicet milionů korun zatím neproběhlo. Firma se dosud zabývala pouze obchodováním s cennými papíry, svou činnost však nyní rozšířila i na obor správy majetku.

Vydělá hlavně Quonex. Podle informací týdeníku EURO kupovala firma Quonex závazky ZPS za necelou miliardu korun. Jen přes zástavní právo přitom získala majetek, jehož skutečná hodnota je nejméně dvojnásobná. Skupině ZPS, která nyní bojuje o přežití, navíc řádně zkomplikovala situaci. Odchodem Kovosvitu ztrácí ZPS společnost, která byla v jeho skupině druhým největším exportérem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).