Menu Zavřít

Plzeňák Bárta a Dienstbierův zápis do análů

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

politický diář

Oznámení Víta Bárty o kandidatuře na post hejtmana v Plzeňském kraji šokovalo i některé z jeho nejloajálnějších spojenců. Jeden z posledních kroků před rozštěpem celé strany má ale jedno ale… Bárta totiž prohlásil, že hodlá kandidovat mimo struktury Věcí veřejných. Podle informací od zdrojů obeznámených s děním v Plzeňském kraji se Bárta pokoušel uzavřít obchod se Zemanovci, s nimiž přinejmenším dříve čile spolupracoval superguruův dobrý známý, vyhasínající šedá eminence z Prahy Tomáš Hrdlička. Oťukávání se mělo vést ve stylu: já se stanu lídrem vaší kandidátky a za to vložím obrovské peníze do kampaně. Mluvilo se o 30 až 50 milionech korun, což je na regionální poměry neuvěřitelná cifra. Přitom je zřejmé, že podstatná část by mohla spadnout na kampaň prezidentskou. Pokud si to tak ale Bárta opravdu maloval, narazil. „Nic o tom nevím a nepřipadá to v úvahu. Je možné, že se někteří naši členové mohli pasovat do role vyjednávačů a probírat to někde u piva. To bychom se ale museli úplně zbláznit a určitě bychom nic takového neudělali ani Miloši Zemanovi,“ řekla šéfka Plzeňských Zemanovců Dita Portová. Bárta musí hledat dál. Boj proti „plzeňským kmotrům“ bude zrovna v jeho podání každopádně nesmírně legrační.

I kdyby Jiří Dienstbier z politiky odešel dnes, zaslouží si významný zápis do análů ČSSD ve znění: „Jiří Dienstbier mladší se zasloužil o jednotu strany.“ Pokud totiž znesvářené tábory okolo Bohuslava Sobotky a Michala Haška dokáže něco spojovat, tak sílící odpor či minimálně obezřetnost vůči Dienstbierovi. Ačkoli je místopředseda strany po vycouvání Jana Švejnara jediným prezidentským kandidátem, nic jistého mít na sobotním nominačním jednání ÚVV nebude, spíše naopak. V kuloárech ČSSD už se spekuluje, že by v takovém případě mohli zaskočit „neokoukané“ tváře typu Lubomíra Zaorálka nebo Františka Bublana. Což by bylo také nesmírně legrační.

BRAND24

Když minulé pondělí týdeník Euro v Palubním deníku psal, že už má „Mazánek“ Roman Janoušek vše okolo své nehody „tak nějak pořešený“, mohlo se to jevit jako fantasmagorie. A hle, oběť jeho opileckého řádění v autě minulý týden policii vypověděla, že se „stala nehoda, kterou asi nikdo nechtěl, měla jsem smůlu,“ a dodala, že „kdyby mě chtěl pan Janoušek úmyslně srazit, mohl to udělat v době, kdy jsem stála před autem. Pak už mě možná neviděl (…)“. Asi to bude nesmírně legrační, velice kvalitní a velice nákladné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).