Menu Zavřít

Pláž místo ordinace

26. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví

BRAND24

Přestože vyšetření na magnetické rezonanci (MRI) nebo na počítačovém tomografu nebolí, může být pro pacienty velmi nepříjemné. Především pro děti nebo pro klaustrofobiky. Společnost Siemens proto přišla s novým konceptem barevného osvětlení ve zdravotnických zařízeních – Healthcare Ligting. Jeho cílem je vytvořit během vyšetření příjemnou atmosféru. Moderní psychologické studie tvrdí, že je možné pozitivně ovlivnit zdravotní stav pacientů za použití barev a světel. Potvrzují to i zkušenosti z praxe. Pacienti se cítí lépe, jsou uvolněnější a lépe při vyšetřeních spolupracují.
Systém Healthcare Lighting bude poprvé představen na kongresu Severoamerické radiologické společnosti v prosinci tohoto roku. Dobré zkušenosti s ním mají už nyní v Německu v Centru Diagnostické radiologie v Butzbachu. Před vyšetřením MRI musí podat sedativa pouze jednomu procentu pacientů. „Pracoval jsem v běžné praxi, kde jsem uklidňující prostředky podával dvakrát až třikrát denně. Tady ale téměř všichni pacienti, i ti s klaustrofobií, dokážou zvládnout celé vyšetření bez sedativ,“ říká radiolog Centra doktor Farschad Tabesch.
Velkou výhodou je prý také to, že se během barevných zobrazení zaujaté děti mnohem méně pohybují, a není tak potřeba vyšetření několikrát opakovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).