Menu Zavřít

Platforma na půjčky Zonky míří do skupiny Home Credit

11. 4. 2017
Autor: Martin Pinkas

Startupový inkubátor CreativeDock převedl půjčkovou platformu Zonky do skupiny Home Credit. Současně se mění šéf projektu.

Za první rok a půl si lidé přes Zonky navzájem půjčili 600 milionů korun. Přes službu půjčuje peníze více než 10 000 lidí. Nejčastěji se půjčuje na refinancování dražších bankovních úvěrů, koupi auta a vybavení do domácnosti nebo rozjetí vlastního podnikatelského projektu.

Zonky bude ve skupině Home Credit třetí samostatnou finanční značkou vedle Home Creditu a Air Bank. A je současně třetím startupem, který pro ni CreativeDock na klíč postavil a rozjel. Rádce pro nákup ojetých aut Autotým a platební metoda Kupnajisto přešly do skupiny minulý rok.


Miliardář Kellner doprovodí Zemana na cestě do Číny

Petr Kellner


„Pod značkou Zonky jsme chtěli postavit službu, která důkladně otřese zažitými nešvary půjčování v Česku,“ uvedla šéfka projektu Lucie Tvarůžková. Nyní se vrací do CreativeDocku, kde bude rozjíždět projekt v oboru pojišťovnictví. V Zonky bude do poloviny roku působit jako poradce. Na pozici šéfa Zonky ji vystřídá Pavel Novák. Ten se vrací z Ruska, kde měl poslední tři roky na starost rozvoj e-commerce v maloobchodní síti Eldorado.

Abcence poboček snižuje úroky

CreativeDock pracoval na projektu tři roky a skrze Zonky přinesl do Česka koncept takzvaného peer-to-peer lendingu. Peníze si vzájemně mezi sebou půjčují lidé, Zonky je propojuje tak, aby byla chráněna anonymita obou stran, stanovuje úrok a hlídá pravidla hry. Služba funguje pouze online, bez poboček a mnoha zaměstnanců, takže průměrné úroky na Zonky jsou nižší než v bankách. Zonky.cz funguje od června 2015.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

BRAND24

Přečtěte si také:

Home Credit investoval 200 milionů do americké firmy Nymbus

===== Bankovní revoluce: na scénu míří „virtuální operátoři“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).