Menu Zavřít

Platební karty užíváme stále více

26. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Průměrný držitel platební karty v České republice s ní zaplatí 2,5x měsíčně v obchodě a 3x vybere hotovost z bankomatu. Intenzita užívání platebních karet v ČR rychle narůstá. Údaje z průzkumu, který pro společnost MasterCard Europe zpracovala agentura Synovate, to potvrzují.

BRAND24

**Průměrný držitel platební karty v České republice s ní zaplatí 2,5x měsíčně v obchodě a 3x vybere hotovost z bankomatu.

Intenzita užívání platebních karet v ČR rychle narůstá. Údaje z průzkumu, který pro společnost MasterCard Europe zpracovala agentura Synovate, to potvrzují. Zatímco v roce 2002 zaplatili v obchodech Češi svou platební kartou v průměru dvakrát měsíčně, v roce 2003 se již jednalo měsíčně o 2,5 transakce. Průměrný počet výběru z bankomatu je 2,9 transakce měsíčně. Souběžně ale poklesl počet osob, které zásadně kartu v obchodech nepoužívají - z 19 % v roce 2002 na 11 % v roce 2003. Výzkum také potvrdil větší znalosti jak jednotlivých druhů platebních karet (kreditní, debetní a charge karty), tak i jejich funkčnosti a možností použití. Majitelé karet jsou rovněž lépe informováni o poplatcích spojených s jejím používáním. Celých 56 % dotázaných správně uvedlo, že za platbu kartou u obchodníka v ČR není účtován žádný poplatek, naopak 27 % dotázaných si myslí, že platba zpoplatněna je. Horší vědomosti prokázali dotázaní v oblasti poplatků za transakce v zahraničí, kdy pouze 11 % držitelů správně odpovědělo, že ani platba u obchodníka v zahraničí není bankou nikterak zpoplatněna. Nejvíce respondentů (96 %) uvedlo, že kartu používá k výběrům hotovosti z bankomatu 78 % držitelů ji používá při placení v obchodech a 24 % držitelů dobíjí prostřednictvím bankomatů předplacené telefonní karty mobilních operátorů. V zahraničí používá platební kartu pouze 11 % držitelů platebních karet z ČR.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).