Menu Zavřít

Plán urovnání skandálu Volkswagenu v USA schválil soud

25. 10. 2016
Autor: ČTK

Americký federální soudce Charles Breyer schválil dohodu o urovnání Volkswagenu s americkými úřady a 475.000 majiteli naftových vozů automobilky kvůli skandálu s obcházením emisních testů v rekordní výši 14,7 miliardy USD (364,8 miliardy korun). Volkswagen zahájí odkup svých vozů v polovině listopadu, uvedla agentura Reuters.

Podle dohody uzavřené letos v červnu Volkswagen z celkové částky vydá více než deset miliard dolarů na odkup vozů s naftovým motorem, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulace s emisemi oxidů dusíků, a další kompenzace majitelům vozů. Zbývající peníze z částky Volkswagen poskytne na programy pro řešení otázky nadměrných emisí a na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu.

Celkově se zatím Volkswagen v USA dohodl v souvislosti se skandálem na zaplacení 16,5 miliard USD. Tato částka zahrnuje také platby prodejcům, státu a právníkům majitelů. Automobilce však stále hrozí další náklady v miliardách dolarů kvůli hrozbě pokuty od ministerstva spravedlnosti za porušování zákonů o čistém vzduchu a žalobám nejméně 16 států v USA.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen po odhalení skandálu v USA přiznal, že po celém světě instaloval software umožňující manipulace s emisními testy do zhruba 11 milionů naftových aut. Aféra se týká i 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Přečtěte si o úsporách v německé automobilce:

BRAND24

Volkswagen dál šetří: v plánu má uspořit 100 miliard ročně

VW hodlá zrušit 25 tisíc pracovních míst, zaměstnance pošle do důchodu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).