Menu Zavřít

Placení zdravotního pojištění

2. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Pracovní poměr se zaměstnavatelem jsem rozvázal k 31. 12. 2003 a do nového zaměstnání jsem nastoupil podle pracovní smlouvy v pondělí 5. ledna. Jsem za období 1. 1.-4. 1. 2004 povinen zaplatit zdravotní pojišťovně pojistné jako samoplátce, údajně došlo v této oblasti ke změně zákona?

VAŠE DOTAZY - NAŠE ODPOVĚDI

Pracovní poměr se zaměstnavatelem jsem rozvázal k 31. 12. 2003 a do nového zaměstnání jsem nastoupil podle pracovní smlouvy v pondělí 5. ledna. Jsem za období 1. 1.-4. 1. 2004 povinen zaplatit zdravotní pojišťovně pojistné jako samoplátce, údajně došlo v této oblasti ke změně zákona?

Významnou změnu při řešení této problematiky přinesla novela zákonů o zdravotním pojištění č. 176/2002 Sb., účinná od 1. 7. 2002. Do 30. 6. 2002 totiž platilo, že pokud zaměstnanec rozvázal pracovní poměr a do dalšího zaměstnání návazně nenastoupil hned následujícího dne, musel si sám za tyto nepokryté dny zaplatit pojistné jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů z poměrné části minimální mzdy. Toto pojistné však nemusel platit za situace, kdy byl po tyto dny zaměstnán u jiného zaměstnavatele (v zaměstnání zakládajícím účast na nemocenském pojištění) nebo podnikal jako osoba samostatně výdělečně činná, popřípadě byl registrován u zdravotní pojišťovny v některé ze skupin osob, za které platí pojistné stát. Podle výše zmíněné novely již v těchto případech nemusí pojištěnec platit pojistné zdravotní pojišťovně tehdy, pokud nemá svůj pojistný vztah řešen po část měsíce. Jinými slovy postačí, když je občan v rámci příslušného kalendářního měsíce třeba i jen jeden den zaměstnán nebo podniká jako osoba samostatně výdělečně činná nebo je veden u zdravotní pojišťovny v kategorii osob, za které platí pojistné stát. Nemusíte tedy za období 1. 1.-4. 1. 2004 zdravotní pojišťovně nic doplácet a ani oznamovat.

BRAND24

Od 1. 10. 2003 podnikám na základě živnostenského listu. Živím se výhradně podnikáním, nikoho nezaměstnávám, platím minimální zálohy. Jaké jsou moje povinnosti ve zdravotním pojištěním a v jaké výši mám platit zdravotní pojištění v roce 2004?

Od ledna 2004 je osoba samostatně výdělečně činná, pro kterou je tato její činnost hlavním zdrojem příjmů, povinna platit zálohy ve výši 1 071 Kč. Minimální výše zálohy se již neodvozuje z minimální mzdy, ale činí 13,5 % z 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství v roce 2002, která činila 15 857 Kč. Záloha na měsíc leden 2004 je splatná v období 1. 1. - 9. 2. 2004. Tuto zálohu budete platit až do kalendářního měsíce, ve kterém odevzdáte zdravotní pojišťovně Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a zaplacených zálohách za rok 2003. To tedy znamená, že pokud podáte tento „Přehled“ například v březnu 2004, budete platit novou výši zálohy od následujícího měsíce, minimálně však v částce 1 071 Kč. „Přehled“ jste povinen předložit zdravotní pojišťovně, u které jste pojištěn, nejpozději do 8 dnů po podání daňového přiznání. Pokud jsou zaplacené zálohy nižší než pojistné, které jste jako osoba samostatně výdělečně činná povinna podle dosaženého výsledku zaplatit, uhradíte zdravotní pojišťovně rozdíl do 8 dnů po podání daňového přiznání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).