Menu Zavřít

Placení záloh na sociální pojištění

16. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Loni v listopadu jsem si začal přivydělávat podnikáním a registroval jsem se na správě sociálního zabezpečení ohledně výkonu „vedlejší“ samostatné výdělečné činnosti.

Jelikož jsem zaměstnán a vydělám si výrazně více, než je zákonem stanovený limit pro placení záloh na sociální (důchodové) pojištění, předpokládal jsem, že nebudu muset platit žádné zálohy. Zvláště když si za uplynulý rok z vedlejší výdělečné činnosti nevydělám více než nějakých 20 tisíc korun, takže nepřekročím částku 51 744 korun nutnou pro placení tohoto pojištění za rok 2008. Úřad však po mně zálohy chce. Má na to nárok?

Jaroslav M.

Pro účely placení záloh na důchodové pojištění se k oznámení OSVČ o výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti přihlíží od kalendářního měsíce, v němž bylo toto oznámení učiněno a doloženo. Jestliže jste tedy začal podnikat v listopadu, ale oznámení (potvrzení) jste předal správě sociálního zabezpečení až v prosinci, musíte za listopad platit zálohy určené pro hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Teprve od prosince na vás bude hleděno jako na osobu s vedlejší samostatně výdělečnou činností.

Upřesňuji, že rozhodující je potvrzení o výši příjmu ze zaměstnání za rok 2007, tedy za předchozí kalendářní rok (přestože začínáte podnikat až v listopadu 2008). Pro případné osvobození od záloh tedy nepostačí, že máte příjmy ze zaměstnání v roce 2008, nýbrž musel jste je mít také v roce 2007.

Pokud by vaše příjmy po odpočtu výdajů z vedlejší samostatné výdělečné činnosti za rok 2008 nedosáhly rozhodné částky pro povinnou účast na důchodovém pojištění, nebudete za rok 2008 povinen platit pojistné a případné uhrazené zálohy vám budou v roce 2009 vráceny.

BRAND24

Pozor však na počítání této rozhodné částky. Ta sice činí vámi zmíněných 51 744 korun (příjmů z podnikání), avšak snižuje se o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, v němž samostatná výdělečná činnost nebyla vykonávána. Takže podnikal-li jste pouze dva měsíce, činí rozhodná částka 8624 korun. Přesáhnou-li vaše příjmy po odpočtu výdajů tento limit, budete muset platit důchodové pojištění i z vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

Tomáš Kaplan oddělení metodiky sociálního pojištění OSVČ Česká správa sociálního zabezpečení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).