Menu Zavřít

Pizzu si odmyslete

21. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Pokud nasazení šéfkuchaři vydrží, nebude mít podnik navzdory nešťastnému umístění o hosty nouzi

Ten, kdo vybudoval restauraci Columna ve snad nejzastrčenějším koutě Chodova, si musel být zatraceně jist úspěchem. Navzdory poměrně slušné sérii poutačů na příjezdu k ní určitě alespoň jednou zaváháte. O to víc napjati budete, když dorazíte ke zbrusu nové stavbě Centra pohybové medicíny. Právě v té „bydlí“ podnik, který je sestrou průhonické Sokolovny.

Chvála pohybu

Na první pohled je patrné, že architekt interiéru byl vyznavačem moderních designérských trendů. Dlouhé úzké chodbě ukončené „apendixem“ komorního salonku dominuje chladná bílá barva, kterou rozbíjí až příjemný bar. V něm najdete nejen ultramoderní pec na tradiční pizzu, ale také hranici naštípaného dřeva, jež působí v trochu sterilním prostoru nečekaně mile. Bar ozvláštňují svítidla pojednaná jako kapky tekutého kovu, bílá křesílka jsou pohodlnější, než by jeden čekal, černobílé pruhované závěsy kryjící cele prosklenou stěnu mají svůj půvab. Působivé jsou neobvyklé příbory či jen zdánlivě obyčejný porcelán. „Nepobral“ jsem pouze rám podlouhlého zrcadla vytvořený z kůže černobílého skotu. V každém případě zde mysleli i na detaily.
Chvíli jsem si lámal hlavu s názvem Columna. Snad nový pilíř moderní české restaurační kultury, nebo páteř centra zasvěceného chvále pohybu a sportu? Kdo ví. Ostatně přestalo mě to zajímat, když mi elegantní, vkusně oděná servírka předložila lístek. Málokde je vidět jídelníček v tak noblesní úpravě, jako je tomu v podniku. Decentní desky, zajímavé písmo, zkrátka radost vzít jej do ruky a sympaticky překvapí i jeho obsah. Menu není nijak rozsáhlé, když si odmyslíte na tucet druhů dvaatřiceticentimetrových „koláčů“ pizzy. Skladbou je však natolik členité, že zřejmě pro nikoho nebude problém si vybrat.

Ligová úroveň

Prolog podvečera slíbil nadějný prožitek. Sépiové linguine s omáčkou z grilovaného česneku a limety s krevetami a parmazánem se povedly nadmíru. Zdobila je čistá vůně a chuť moře zabudovaná do těstoviny – ne vždy se to tak podaří – podpořená jako výšivka na šátku jemnou omáčkou z česneku. Krevety tvořící rudě růžovou korunku na vrcholku antracitové „hory“ se už tak espritně neprojevovaly. Byly čerstvé, standardně připravené, ale punc originality, jakým se předvedly černé nudle, jim chyběl. Linguine bych si uměl docela dobře představit i bez nich, jen lehce ovanuté dechem parmazánu. Jídlo to však bylo odvedené báječně, nedejte příliš na hnidopišské poznámky příliš mlsného obžery.
Filety z krůtích prsou na silném houbovém ragú s rozmarýnovými brambůrky a tymiánovým glazé se rovněž ukázaly v dobrém světle. Zlatohnědé oválky brambor tonuly v tmavém nachu husté šťávy, bělavé plátky drůbežiny se zvedaly z katafalku ragú. V chuti předvedla krůta vše, co se od ní čeká. Nebyla vysušená ani neoplývala šťávami, dietní nádech zaplašil v pokrmu přece jen důraznější projev hub. Omáčka se přidala k ozvláštnění sousta, rozevřela výseč chutí a vpustila do ní vycizelovaný vstup tymiánu. Brambory dobré kvality byly možná o dva schůdečky přerozmarýnované, ale ani v jejich případě celkové vyznění nepřekročilo hranici disharmonie.
Neobvyklá variace bifteku na tarteletce z grilované cukety a kozího sýra s rozmarýnovým glazé mi připadala jako babylonská věž prožitků. Velice umně připravený notný kus svíčkové – ovšem i zde dosahující ligové, nikoli olympijské roviny – doprovázel místo očekávané svěží zeleniny (aby nasládlá, hutná příchuť krve v mase dostala živý protipól) pikantně provokativní kozí sýr. Cuketa neměla v akordech tohoto kalibru moc co nabídnout, z „přízemí“ se tak aspoň dotkla spektra chutí a něco málo do něj přiložila. Hezkou roli, byť ne hlavní, ale dostal rozmarýn. Glazé oživilo nepříliš důrazný vstup cukety, rošťáckou sebejistotu sýra a především ozvláštnilo projev masa.

Designový dezert

Hrozen mraženého vína s lámanou pomerančovou čokoládou na závěr působil, jako by byl komponován v duchu téže filozofie, jako design celé restaurace. Zprvu chladný, v tomto případě až mrazivý, postupně tál a odkrýval své klady. Zvolna rozmrzající bobule, samozřejmě ty bez jadérek, růžové se světlým „masem“, nebyly kdovíjak uzurpátorsky sladké. Báječně navíc souzněly s dobrou čokoládou podkreslenou pomerančovými valéry a odlehčenou drobounkými křupinkami. Bylo jen trochu obtížné ji také zchlazenou a tvrdou oddělovat z poměrně velkých zlomků. Titěrná lžička na to nestačila. Jako závěr zdejší originální časné večeře však tohle spojení ovocného partu se vzácně kvalitní čokoládou bylo více než uspokojivé.
Ani v ostatních ohledech Columna neselhala. Servírka se přes počáteční váhavost brzy probrala z ospalé letargie pozdního jarního odpoledne a předvedla všechna kouzla dobré obsluhy, okořeněná ženským šarmem. Nabídka vinné karty je jak překvapivá, tak vyčerpávající.
Pokud upřímné nasazení šéfkuchaři Tomáši Strejčkovi vydrží, nebude mít navzdory svérázným chuťovým kombinacím a nešťastnému umístění restaurace o hosty nouzi. Míním ty příchozí z ulice, ne pravidelné obědové strávníky. Těch je už teď vzhledem k nabídce poledního menu dost. A nenechte se odradit tím, že se Columna prezentuje i coby pizzerie. Jde o pizzerii vkusnou, jejímuž jídelníčku slané koláče naštěstí nedominují.

Plusy
+ elegantní a profesně zdatná obsluha s přesně nadávkovanou vstřícností
+ svérázná, neotřelá kuchyně s dobře odvedenými výstupy
+ za předvedené výkony přijatelné ceny
+ ambiciózní nabídka vín

Minusy
- zprvu chladná atmosféra, kde si náladu musíte z větší části „vyrobit“
- umístění na okraji Prahy

**Restaurace Columna**

Pyšelská 2361/4, 149 00 Praha 4
tel.: + 420 272 192 458
http://www.restauracecolumna.cz
e-mail: columna@imoba.cz

Otevírací doba: Po–Pá: 7.00–22.00, So–Ne: 9.00–21.00
Kuchyně: steaková s výsečí pizzy a těstovin
Země původu nabízených vín: Česká republika, významné evropské vinařské země, Nový svět

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

**Výběr z jídelního lístku**

Marinované plátky červené řepy s tvarohem z kozího sýru s piniemi a balzamikovým dresinkem 110 Kč
Dýňový krém s grilovanou krevetou a kousky pošírované dýně v másle 100 Kč
Míchaný listový salát s tropickým ovocem, kuřecím špízkem marinovaném v kari a jogurtovou zálivkou 190 Kč
Pappardelle se špenátem a sušenými rajčaty s kapkou lanýžového oleje a filírovaným kuřecím prsíčkem sypané parmazánem 215 Kč
Pizza Hawai – sugo, mozzarella, bazalka, šunka, ananas 135 Kč
Kuřecí prsíčko Supreme s pečenými grenailemi, rajčátky, jarní cibulkou a česnekem 225 Kč
Tradiční pečená kachna s kmínem, dvěma druhy zelí a variací staročeských domácích knedlíků 280 Kč
Pomalu pečené jehněčí lýtko v zelenině s česnekovým pyré a silnou telecí šťávou 440 Kč
Filet kambaly servírovaný na grilovaných baby cuketkách s citronovým buerre blanc a tomatovým tataráčkem 460 Kč
Ledové ananasové frappé s krvavým grapefruitem a mátou zjemněné zakysanou smetanou 105 Kč

BRAND24

**Výběr z vinného lístku**

Moët & Chandon Brut Imperial/Möet & Chandon, Champagne 1630 Kč
Ryzlink vlašský, pozdní sběr, Perná, Železná, 2008 Mikrosvín/Mikrosvín Mikulov, Mikulovská oblast – Traditional Line 690 Kč
El Meson Blanco/El Meson, Rioja DOCA 490 Kč
Evel Branco/Real Companhia Velha, Douro DOC 490 Kč
Sauvignon Blanc Marlborough/Villa Maria Private Bin 650 Kč
Gavi di Gavi DOCG,Gavi del Comune di Gavi/Bersano, Piemonte 690 Kč
Chablis AOC Domaine Laroche/Domaine Laroche, Chablis 870 Kč
Merlot – Grenache de La Chevalière/Laroche VdP d’Oc 490 Kč
Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon/Caliterra, E. Chadwick, Central Valley 550 Kč
Chianti Colli Senesi DOCG, „Titolato Strozzi“/Gucciardini Strozzi, Toscana 590 Kč
Two Vines Shiraz/Columbia Crest, Washington State 650 Kč
Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, „Turold“, Tanzberg/Tanzberg, Mikulovská oblast 690 Kč
Caro/Barons de Rothschild Lafite & Nicolas Catena, Mendoza 2250 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).