Menu Zavřít

Pizza ve druhém plánu

8. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Navzdory přívažku názvu „pizzerie“ dokázalo Grosseto vplout do vod velké gastronomie

Vodní plocha je pro vnitrozemské národy spolehlivým magnetem. Ať je jí klidná hladina rozlehlého jezera či poklidně se valící říční tok, o mořském pobřeží nemluvě. Proto když na Alšově nábřeží přistála Marina, nejnovější projekt společnosti KBH, vyvolalo to v řadách českých labužníků poprask. Nadšenci i skeptikové si museli pokud možno ihned vyzkoušet, co to vlastně do hlavního města připlulo.

Telecí od podlahy

Co tedy nabízí Marina tak převratného kromě již zmíněné vodní atmosféry? V první řadě je to monstrózní dolní paluba rozdělená na tři sektory – otevřenou terasu protentokrát vynechejme, není to listopadové téma. První sektor, ten nejprostší, asi nejvíce připomíná pizzerii. Není nijak okázalý, zato je vkusně vybaven a má – domnívám se – plnit úlohu eliminátoru hlavního náporu hostí. Přišedším nabízí kvalitní, leč rychlou a nenáročnou krmi.
Druhý prostor ovšem poskytuje společně s otevřenou kuchyní onačejší posezení. O noblesnější charakter se stará panorama Hradčan na jedné a pantomima řady kuchařů u sporáků na druhé straně. Zcela na přídi pak můžete usednout do nejreprezentativnější části podniku, jakési jídelny pro nejvyšší důstojníky. V ní už nenajdete židle s téměř kolmými opěrkami, na nichž je možné sedět jen „v pozoru“, nýbrž elegantní křesílka ze světlé kůže. Náladotvornou roli plní atraktivní bar a uhrančivá silueta malostranského břehu, na niž lze popatřit téměř z každého místa.
Maje štěstí na místo, právě ve třetí sekci s lehkou zvědavostí očekávám, co je pravdy na pověstech vynášejících restaurant do nebes. Číšník je u stolu vmžiku, mimo kartu odpřednáší denní nabídku a odkvačí, aby mne ošetřil stran nápojů. Výběr mám hotov za minutku, přesně v té chvíli, kdy se vrací vrchní s drinkem. Do kouzel zdejší kuchyně vstupuji silným telecím vývarem s domácími nudlemi a zeleninou.
Nedočkavě se do vývaru pouštím, stále ještě ne zcela přesvědčen o tom, zda tu vskutku umějí. Jenže po první lžíci zjišťuji, že nejspíš ano. Polévka v plné míře nabízí vše, co sliboval lístek. Silná, jako když kopne býk. „Grunt“ obstarává maso vařením nevyšťavené, zelenina se nijak nenaparuje – připomene se pouze nasládlým partem karotky – zatímco těstoviny jsou pevné, v chuti dobře postřehnutelné. Ke škodě podniku se však vývar potácí na hranici vychladnutí. Řada potměšile pomrkávajících očiček tuku dostává až viskózní konzistenci, takže se odpojuje od celku a působí mazlavě až hrubě.

Důstojní hlavonožci

Následné linguine con pancetta e funghi porcini ve mně nicméně rozpoutají vnitřní aplaus. Báječně uvařené těstoviny, jejichž obilno-vaječné tóny ozvláštňuje důraz rozpuštěné slaniny, jsou ustrojeny optimálně. Výrazná přítomnost hříbků tvoří vrcholek chuťového spektra, jakousi „glajchu” vlající nad ostatním. Celek pak nabízí vyladěnou ukázku prostoty i rafinovanosti chutí italského venkova. Zazdálo se mi dokonce v jednu chvíli, jako by se okolo „prošel“ i onen panský odér lanýže.
Znovu obracím listy menu, nabídku ryb shledávám možná až příliš úzkou a jen málo nápaditou. Přesto se nechci vzdát některého z darů moře a žádám si chobotnici - jsme přece jen na vodě. Prajednoduše upravená chapadla, u kořene řádně silná a na lůžku salátových listů invenčně uložená jako zkřížené saracénské meče, znovu přesvědčují o nedostižnosti asi nejpestřejší kuchyně světa. Maso, bělostné jako arktické ledovce, je křehké k neuvěření. Nůž jím projíždí, aniž by zaznamenal nejmenší odpor. Sousto se posléze na jazyku rozplývá a uvolňuje přitom myriádu chutí moře.
V místě, kde se maso dotklo rozpáleného roštu, se navíc o slovo hlásí lehká spáleninka. Avšak pouze v rámci chtěného efektu, nijak ostrá a nečpavá, vskutku jen ozvláštňující a rozvíjející intenzivní chuť homogenního hlavonožčího masa. Salát splnil očekávané, přesto byl trochu ovadlý, dressing ho dostatečně neosvěžil a také olej mohl být z vyššího ranku.

Suknička na závěr

Potěšen vývojem večeře jsem si neodpustil ještě jeden prubířský kámen z podapeninských specialit. Tím bylo slvně ossobuco al pomodoro e porcini, telecí kolínko dušené na rajčatech a hříbcích s kukuřičnou polentou. Maso se dělilo pod dotekem vidličky, nebylo třeba je krájet, dokonce ani příliš žvýkat. Jeho nevtíravou chuť „nakopla“ pikantní rajčata i sebevědomé hřiby v omamující koncert. Kukuřičná kaše se zhostila úlohy plnidla, trochu též zmírnila až marnotratně hýřivé projevy ostatních vstupů. Restovaná jablka s vanilkou, smetanový krém s marsalou a čerstvé jahody vše završily. Šálivě sladkému mascarpone, akcentované zvláštní příchutí fortifikovaného vína, ubrala důrazně nakyslá jablka něco jeho cukrové mazlivosti a vložila do projevu „chlapský“ podíl. Jahody potom zavířily sukničkou čerstvých chutí dívčích retů a vtiskly celému pořadu smyslný, pravý italský polibek.
Potěšen jsem naposled pohlédl na Hradčany za řekou, která se z této perspektivy zdá tak široká. Radost z umu kuchařů byla dominujícím pocitem. A to navzdory chybějícímu pečivovému talířku, který by se jistě uplatnil, trochu rozevláté obsluze, a Stelle Artois o třídu horší než předešlý den.

Value for many
**
Hodnocení restaurace
Jídlo 47 bodů z 50
Obsluha 18 bodů z 20
Nápoje 7 bodů z 10
Prostředí 8 bodů z 10
Kvalita/cena 8 bodů z 10
Celkem 88 bodů ze 100

+ nečekaně potěšující výkony kuchyně
- i při malém počtu hostí ryk jako v přístavní krčmě

Grosseto Marina Ristorante
Alšovo nábřeží, 110 00 Praha 1 – Staré město, tel.: +420 605 454 020,
http://www.grosseto.cz/marina-kontakt

Otevírací doba Po–Ne 11.30–24.00
Kuchyně italská se vstupy mezinárodní, s převahou pizzy a těstovin
Země původu nabízených vín Česká republika, Itálie

BRAND24

Výběr z jídelního lístku
Peperoni ripieni al formaggio - grilované papriky plněné krémem ze sýra feta a čerstvé bazalky dochucené octem balsamico 145 Kč
Minestrone con verdure - zeleninová polévka 55 Kč
Insalata con pollo e rosmarino - grilované rozmarýnové špízky s kuřecím masem a italskou slaninou položené na listovém salátu s cherry rajčátky a chlebovými krutónky 159 Kč
pizza Quattro stagioni - 1/4 Marinara, 1/4 Margherita, 1/4 Capricciosa, 1/4 Frutti di mare 149 Kč
pizza Prosciutto S. Daniele e rucola - mozzarella, čerstvé tomaty, prosciutto crudo, rukola, hoblinky parmazánu 199 Kč
Linguine al tonno piccante - restované kousky čerstvého tuňáka s rajčátky a olivami v pikantní tomatové omáčce 189 Kč
Ravioli con polpetine di pollo e prosciutto - domácí těstoviny plněné ricottou s masovými kuličkami z kuřete a prosciutta, tomatová salsa dochucená bazalkou a parmazánem 185 Kč
Saporito - italská rýže Carnaroli, kousky vepřové panenky, žampiony, rozmarýn a parmazán 185 Kč Křehký steak z telecí svíčkové kořeněný mořskou solí s lanýžem 468 Kč Bistecca alla Fiorentina - kotleta z mladého volka nejcennějšího toskánského plemene Chianina – pro 2 osoby 100 g/120 Kč
Filety z mořského vlka s cherry rajčátky a bramborovými lupínky 325 Kč
Suflle di cioccolato - teplý čokoládový dortík s vanilkovou zmrzlinou 95 Kč

Výběr z vinného lístku
Prosecco di Valdobbiadene Rustico – DOCG Nino Franco Brut 650 Kč
Champagne Forget – Brimont 1er Cru Brut 1360 Kč
Sauvignon – Velkobílovická vína, pozdní sběr 2009 390 Kč
Brognolio Soave Classico – DOC Cec. Beretta 2009 Veneto 350 Kč
Pinot Grigio – DOC Colterenzio 2009 Trentino-Alto Adige 540 Kč
Zuani Vigne Collio – DOC Zuani 2009 Friuli 720 Kč
Monterotondo Gavi di Gavi – DOCG Villa Sparina 2007 Piemonte 1460 Kč
Lambrusco Rosé – Rock Otello Dry Emilia Romagna 570 Kč
Rulandské Modré – Spielberg Archlebov, výběr z hroznů 2007 470 Kč
Primitivo del Salento Falanto – IGT Surani 2008 Puglia 330 Kč
Barbera d’Alba Vignota – DOC Conterno Fantino 2008 Piemonte 730 Kč
Chianti Classico Riserva – DOCG Castello di Verrazzano 2006 Toscana 1150 Kč
Brunello di Montalcino – DOCG Piatranera 2004 Toscana 1810 Kč
Conterno Giacoma – Barolo/Cascina Francia Monfortino Riserva 1995 Piemonte 11 000 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).